Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam, opperen kwartiermakers

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam, opperen kwartiermakers
Het Nationaal Slavernijmuseum moet in een toonaangevend gebouw komen op de kop van het Java-eiland in Amsterdam-Oost. Die voorkeurslocatie maakten drie kwartiermakers donderdag bekend na anderhalf jaar onderzoek. Het museum moet een compleet beeld gaan geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden.

Eerder werden al negen mogelijke locaties in de hoofdstad genoemd. Naast het Java-eiland in Oost waren dat bijvoorbeeld het Nelson Mandelapark (Zuidoost), de Zuidas (Zuid) en het Marineterrein (Centrum).

Volgens de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt is de kop van het Java-eiland "een waardige en prominente plek aan doorgaand stromend water", is het goed bereikbaar en is er genoeg ruimte.

Erkenning

Het museumgebouw zou hoogwaardig moeten zijn, het liefst 9000 vierkante meter, met een uiterlijk dat recht doet aan "de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving". Voor de erkenning en herkenning van het slavernijverleden is "een zichtbaar en krachtig gebaar" belangrijk, zo klinkt het advies. Het drietal denkt dat het museum in 2029 of 2030 open kan.

De verkenners bezochten verschillende musea en kennisinstituten en hielden talloze gesprekken met nazaten, gemeenschappen, geïnteresseerden en andere experts. Ze schreven het advies in opdracht van het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam.

Verschillende tijdvakken

In het museum zouden verschillende tijdvakken moeten komen. "In elk tijdvak kan de bezoeker een deel van de eeuwenlange geschiedenis ervaren aan de hand van verhalen en thema's." Ook zou er een kindermuseum moeten komen, en een kenniscentrum waar mensen hun familiegeschiedenis kunnen onderzoeken.

Na dit voorstel volgen er adviezen van onder meer stadsdeel Oost, de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur. Daarna nemen de gemeente Amsterdam en het Rijk een definitief besluit over de bouw en financiering van het museum. Dat volgt later dit jaar, zo is de verwachting.

Demissionair premier Mark Rutte vindt het museum een belangrijk onderdeel van "het verhaal achter de komma", na de excuses voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. "Het slavernijmuseum heeft daarin straks een centrale rol, als centrum van kennis en dialoog." Volgens burgemeester Femke Halsema hebben die excuses "ons land de hoop gegeven dat er een weg is naar een toekomst zonder racisme. Het slavernijmuseum is onmisbaar om die hoop in te lossen."

06 december '24 ( 9:15)

Amfitheater op Mediapark heeft nieuwe naam

Het amfitheater op het Mediapark heeft een nieuwe naam. Harm Edens vertelde donderdagavond in talkshow Bar Laat dat de locatie De Hof van Edens is gedoopt omdat hij veertig jaar in het mediavak zit. Bij het amfitheater wordt een bord geplaatst met de nieuwe naam.

06 december '24 ( 8:55)

Parlementariërs en kabinetsleden mogen niet via overheid invloed uitoefenen op media, stelt mediawaakhond

Het Commissariaat voor de Media vindt dat parlementariërs en kabinetsleden niet "via de overheid moeten proberen invloed uit te oefenen op de inhoud van het media-aanbod". Dat laat de mediawaakhond donderdag weten, in reactie op diverse incidenten waarbij politici de media stellig bekritiseerden.

06 december '24 ( 8:45)

Boekenbranche eert directeur met Gouden Speld

De boekenbranche heeft directeur Eveline Aendekerk van koepelorganisatie CPNB onderscheiden met een Gouden Speld. Zij kreeg het bijzondere accessoire opgespeld door directeur Sanne Muijser van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb).

06 december '24 ( 8:40)

PowNed: sfeer op Ameland was donderdagavond "grimmiger, maar er is prima te werken"

De sfeer op Ameland is donderdagavond "grimmiger dan woensdag, maar er is prima te werken". Dat laat voorzitter Dominique Weesie van PowNed weten aan het ANP. De omroep is donderdag op het eiland om opnames te maken voor een reportage in het Sunneklaasjournaal.

06 december '24 ( 8:35)

Bewoners van Ameland negeren journalisten PowNed

De bewoners van Ameland hebben donderdagavond tijdens het Sunneklaasfeest de journalisten van PowNed "genegeerd en hun spel gespeeld". Dat laat burgemeester Leo Pieter Stoel weten aan het ANP. Een cameraploeg van de omroep werd vorig jaar belaagd en bedreigd.

05 december '24 ( 9:10)

Theatertour Tjitske Reidinga verplaatst om rouwen om overlijden ouders

Tjitske Reidinga verplaatst haar theatertournee, omdat ze tijd nodig heeft om te rouwen om haar overleden ouders. Het spelen van haar voorstelling Portret, die onder meer over haar ouders gaat, valt de actrice te zwaar, deelt ze op Instagram.

04 december '24 ( 9:35)

Auteurs afgelopen jaar vaak te maken met agressie of intimidatie

Eén op de zeven auteurs heeft het afgelopen jaar agressie of intimidatie ervaren. Dit komt naar voren uit onderzoek van SchrijversVeilig, uitgevoerd door Ipsos I&O.

04 december '24 ( 8:40)

Cast 40-45, de Musical wordt vanaf februari vernieuwd

De cast van de productie 40-45, de Musical wordt vanaf februari deels vernieuwd. Het is nog niet bekend of Holly Mae Brood, die momenteel de rol van Leah afwisselend speelt, dan ook meedoet, laat een woordvoerder namens producent Studio 100 weten.

03 december '24 (11:18)

Gouden Film ontvangen door Georgina Verbaan voor animatiefilm Pandabeer in Afrika

Georgina Verbaan en Yootha Wong-Loi-Sing hebben een Gouden Film ontvangen voor de animatiefilm Pandabeer in Afrika. Dat heeft distributeur WW Entertainment dinsdag gemeld. De Nederlandse animatie over pandabeer Ping die op zoek gaat naar zijn ontvoerde vriendin Jielong, heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

03 december '24 ( 9:15)

Podcast Batavia van DPG Media wint Gouden Roos

De podcast Batavia van DPG Media heeft een Gouden Roos gewonnen. De winnaars van de prestigieuze Europese prijzen werden maandagavond bekendgemaakt in Londen.