Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe voorstudie ontdekt van Vincent van Gogh

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuw werk kan worden toegeschreven aan Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om een voorstudie voor de tekening Worn Out die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.

De zogenoemde ‘Studie voor Worn Out’ is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die anoniem wil blijven. Hij vroeg het Van Gogh Museum in Amsterdam onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn Haagse tijd. De link met Worn Out is volgens hem evident. De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen. "Ook qua materiaalgebruik kom je alles tegen wat je in een Van Gogh-tekening uit deze periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager, het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk." Ook de achterzijde - waar beschadigingen zijn te zien op de hoekjes - passen bij de gebruikelijke manier waarop Van Gogh een vel papier op zijn tekenplank bevestigde, namelijk met propjes stijfsel.

Vrij zeldzaam

Worn Out is volgens het museum "een van de krachtigste figuurtekeningen uit Van Goghs Haagse periode". In brieven aan zijn broer Theo en vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh al uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Volgens het museum geeft de studie een bijzonder kijkje in het werkproces.

Museumdirecteur Emilie Gordenker is blij met de vondst. "Het is vrij zeldzaam dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn trots dat we deze vroege tekening en het verhaal erover met de bezoekers van ons museum kunnen delen."

Laatste ontdekking

De laatste keer dat er een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het betrof de Parijse tekening 'De heuvel van Montmartre met steengroeve' van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij - wat zeldzamer is - toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder; 'Zonsondergang bij Montmajour'.

De voorstudie is tot 2 januari te zien in de vaste collectiepresentatie, samen met Worn Out en andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd.

Door: ANP

16 september '24 ( 9:06)

NPO blij met plannen uit regeerakkoord

De NPO is blij met de plannen van het kabinet voor de publieke omroep. Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang vindt het goed dat de nieuwe regering bevestigt dat de NPO "van groot maatschappelijk belang is".

13 september '24 (10:03)

Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

12 september '24 (12:03)

Eerste museale solotentoonstelling voor Nick Cave in Museum Voorlinden

Nick Cave krijgt in Musuem Voorlinden zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit. Zijn serie The Devil – A Life wordt er tentoongesteld: zeventien handbeschilderde keramische figuren waarmee Cave vertelt over het leven van de duivel van begin tot eind. De tentoonstelling van Nick Cave is vanaf 14 december te zien, meldt Voorlinden.

12 september '24 ( 9:06)

Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

12 september '24 ( 8:03)

Andere landen kopen boekverfilming Een schitterend gebrek

De film Een schitterend gebrek is aan "een tiental" landen verkocht. Producent Kaap Holland Film maakte woensdag bekend dat de film is verkocht aan onder meer Spanje, Portugal, Israël en India.

12 september '24 ( 6:06)

Tentoonstelling van boekenpetitie tegen 21% btw in Tweede Kamer

De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.

11 september '24 (12:26)

Directeur ITA: gesprek over foyer Van Hove nu niet aan de orde

Algemeen directeur Clayde Menso van International Theater Amsterdam (ITA) vindt het "veel te snel" om het te hebben over een eventuele vernoeming van een foyer naar de vertrokken regisseur Ivo van Hove. Dat zegt Menso in een gesprek met Het Parool.

11 september '24 ( 9:01)

De Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt theatervoorstelling

De internationale bestseller De Brief voor de Koning van Tonke Dragt gaat als jeugdvoorstelling het theater in. De voorstelling is vanaf september 2025 te zien, maakte productiehuis Sterke Verhalen woensdag bekend. Dragt, die in juli op 93-jarige leeftijd overleed, gaf voor haar dood nog toestemming voor en goedkeuring aan het project.

11 september '24 ( 8:56)

Theaters Diligentia en PePijn lijken toch gered met subsidie

Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO lijken dankzij een door Den Haag extra uitgetrokken bedrag van 5 miljoen euro toch gered te worden voor de komende jaren. Eerder was het advies uitgebracht om geen subsidie aan deze instellingen toe te kennen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dat advies dus niet helemaal over, maakte het dinsdag zelf bekend.

11 september '24 ( 8:36)

Organisaties waarschuwen voor 'kaalslag' culturele sector

Als het kabinet alle maatregelen doorvoert die kunst- en cultuur raken, loopt de sector jaarlijks 350 miljoen euro mis. Daarvoor waarschuwt een consortium van gemeenten, private financiers en organisaties uit de culturele sector.