Dat is gisteren bekendgemaakt in het Rembrandthuis in Amsterdam, bij de perspreview van de expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd.
Brainstormen over diversiteit en inclusie
Onder de twaalf deelnemende musea zijn naast het Rembrandthuis ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht, het Frans Hals Museum in Haarlem en Bonnefanten in Maastricht. Ze gaan de komende maanden brainstormen hoe ze diversiteit en inclusie in hun DNA kunnen verankeren en komen rond de jaarwisseling met een manifest.
De beweging om bewuster om te gaan met de schaduwzijden van de Nederlandse (kunst)geschiedenis is al langer gaande in de museumwereld. Zo maakte het Amsterdam Museum vorig jaar bekend de zeventiende eeuw niet langer te zullen aanduiden als Gouden Eeuw, omdat die niets zegt over de negatieve aspecten als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.
HIER. Zwart in Rembrandts tijd
Met de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd, die bestaat uit zeventig schilderijen, etsen en tekeningen van zwarte mensen, wil het Rembrandthuis een onderbelicht stukje kunstgeschiedenis in de spotlights zetten, namelijk dat er in de zeventiende eeuw Afrikanen in Nederland leefden. Zo had Rembrandt in zijn Amsterdamse buurt, het toenmalige Vlooienburg, tientallen zwarte buren. Hij portretteerde ze op zeker tien schilderijen, zes etsen en zes tekeningen. Hun namen zijn niet bekend, maar wel dat Rembrandt en anderen ze naar het leven tekenden.
Black Jesus
Het grootste deel van de expo toont zwarte mensen zoals in het verleden gezien en afgebeeld door witte kunstenaars. Maar het laatste gedeelte toont zwarte mensen door de ogen van hedendaagse zwarte kunstenaars, onder meer het werk Black Jesus. Een zwarte Jezus zal volgens een van de makers, Raul Balai, dichter bij de waarheid zijn dan de gebruikelijke 'blonde' Jezus, want "hij was allesbehalve wit".
Hollandse Meesters Her-Zien
Ook in het museum tentoongesteld zijn vier nieuwe foto's uit de serie
Hollandse Meesters Her-Zien, waarin bekende zwarte personen in de huid van historische personages kruipen. Onder hen zijn songfestivaldeelnemer Jeangu Macrooy en presentator Humberto Tan.
Door: ANP