Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Musea Bekennen Kleur; Rembrandthuis trapt af met expo 'Zwart in Rembrandts tijd'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Onder de noemer Musea Bekennen Kleur gaan twaalf Nederlandse kunstinstellingen samenwerken op het gebied van diversiteit en inclusie (dat niemand wordt buitengesloten). Ze komen met tentoonstellingen en lesprogramma's over bijvoorbeeld migratie, het slavernijverleden of de koloniale erfenis.

Dat is gisteren bekendgemaakt in het Rembrandthuis in Amsterdam, bij de perspreview van de expositie HIER. Zwart in Rembrandts tijd.

Brainstormen over diversiteit en inclusie

Onder de twaalf deelnemende musea zijn naast het Rembrandthuis ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Centraal Museum in Utrecht, het Frans Hals Museum in Haarlem en Bonnefanten in Maastricht. Ze gaan de komende maanden brainstormen hoe ze diversiteit en inclusie in hun DNA kunnen verankeren en komen rond de jaarwisseling met een manifest.

De beweging om bewuster om te gaan met de schaduwzijden van de Nederlandse (kunst)geschiedenis is al langer gaande in de museumwereld. Zo maakte het Amsterdam Museum vorig jaar bekend de zeventiende eeuw niet langer te zullen aanduiden als Gouden Eeuw, omdat die niets zegt over de negatieve aspecten als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel.

 

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

 
Met de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd, die bestaat uit zeventig schilderijen, etsen en tekeningen van zwarte mensen, wil het Rembrandthuis een onderbelicht stukje kunstgeschiedenis in de spotlights zetten, namelijk dat er in de zeventiende eeuw Afrikanen in Nederland leefden. Zo had Rembrandt in zijn Amsterdamse buurt, het toenmalige Vlooienburg, tientallen zwarte buren. Hij portretteerde ze op zeker tien schilderijen, zes etsen en zes tekeningen. Hun namen zijn niet bekend, maar wel dat Rembrandt en anderen ze naar het leven tekenden.
 

Black Jesus

 
Het grootste deel van de expo toont zwarte mensen zoals in het verleden gezien en afgebeeld door witte kunstenaars. Maar het laatste gedeelte toont zwarte mensen door de ogen van hedendaagse zwarte kunstenaars, onder meer het werk Black Jesus. Een zwarte Jezus zal volgens een van de makers, Raul Balai, dichter bij de waarheid zijn dan de gebruikelijke 'blonde' Jezus, want "hij was allesbehalve wit".
 

Hollandse Meesters Her-Zien

 
Ook in het museum tentoongesteld zijn vier nieuwe foto's uit de serie Hollandse Meesters Her-Zien, waarin bekende zwarte personen in de huid van historische personages kruipen. Onder hen zijn songfestivaldeelnemer Jeangu Macrooy en presentator Humberto Tan.
 
HIER. Zwart in Rembrandts tijd is vanaf 6 maart tot en met 31 mei te zien.
 
Door: ANP
07 oktober '24 (11:02)

Deze artiesten brengen een ode aan het Amsterdamse lied

Karsu, Jenny Arean en Maarten Heijmans brengen een ode aan het Amsterdamse lied. Op 29 en 31 januari 2025 doen ze dat in het Concertgebouw tijdens Amsterdam in Concert, een concert ter ere van 750 jaar Amsterdam.

04 oktober '24 (13:06)

Petra Reijnhoudt vertrekt na achttien jaar bij Nationaal Onderwijsmuseum

Na een carrière van bijna achttien jaar vertrekt Petra Reijnhoudt op 30 november 2024 als directeur-bestuurder van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Reijnhoudt heeft de afgelopen zes jaar als directeur-bestuurder een belangrijke rol gespeeld in de groei en professionalisering van het museum. Onder haar leiding heeft het museum diverse aansprekende en maatschappelijke tentoonstellingen gepresenteerd, waaronder Nazipropaganda voor de jeugd, Boom roos vis - over leesplezier, en Aahhh..!, dat gender, seksualiteit en consent onder de loep nam. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

03 oktober '24 ( 8:59)

Docu over Theo van Gogh door BNNVARA twintig jaar na dood bekendgemaakt

Twintig jaar na de dood van Theo van Gogh komt BNNVARA met een documentaire over de mediamaker die destijds op klaarlichte dag werd vermoord. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt.

03 oktober '24 ( 8:55)

Telekids-spullen geschonken aan Beeld & Geluid

Carlo Boszhard (55) en Irene Moors (57) hebben 35 jaar nadat Telekids begon hun archief geschonken aan Beeld & Geluid. Dat heeft het mediamuseum woensdag bekendgemaakt.

03 oktober '24 ( 8:50)

Voorstelling Moulin Rouge! gestopt door te zieke hoofdrolspeler

Een voorstelling van de musical Moulin Rouge! is woensdagavond halverwege gestopt. Een van de hoofdrolspelers is "te ziek" om de tweede akte te kunnen spelen, laat Stage Entertainment desgevraagd weten.

03 oktober '24 ( 8:44)

Festival De Betovering biedt unieke theaterervaring voor alle kinderen

Kinderen kunnen tijdens het kinderkunstfestival De Betovering in Den Haag volop genieten van theater, muziek en workshops. Het festival, dat plaatsvindt van 27 oktober tot en met 1 november, zet dit jaar extra in op toegankelijkheid, zodat ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan de vele activiteiten. Dit meldt De Betovering.

03 oktober '24 ( 8:40)

Gemeenteraad Rotterdam stemt over aangepaste, duurdere verbouwingsplan Boijmans Van Beuningen

De Rotterdamse gemeenteraad stemt donderdag over het aangepaste verbouwingsplan voor museum Boijmans Van Beuningen. De geraamde kosten van bijna 360 miljoen euro zijn aanzienlijk hoger dan de 223 miljoen uit het oorspronkelijke plan. De renovatie begon in 2019, sindsdien is het museum dicht.

02 oktober '24 (12:54)

Bijzondere tentoonstelling over 'de Idiotenschool’ in Atrium van stadhuis in Den Haag

In het Atrium van het stadhuis van Den Haag is vanaf 16 oktober tot en met medio december een tentoonstelling over ‘de Idiotenschool’ te zien, gewijd aan de eerste school voor speciaal onderwijs in Nederland. Deze school, in 1855 opgericht door dominee Cornelis van Koetsveld, was baanbrekend in zijn tijd en richtte zich op kinderen die buitengesloten werden van het reguliere onderwijssysteem. Dit meldt Algemeen Dagblad.

02 oktober '24 ( 9:32)

Opbrengst van 2895 euro voor tekeningen jonge prinses Beatrix

De tekeningen die prinses Beatrix maakte toen ze jong was, hebben bij een veiling 2985 euro opgeleverd. De twee papieren werden dinsdagavond geveild.

02 oktober '24 ( 8:45)

Dutch Podcast Award 2024 naar podcast over Jodenvervolging

De podcast Vergeet me niet van het Nationaal Holocaustmuseum heeft dinsdag de Dutch Podcast Award 2024 gewonnen in de categorie Brandstory. Brandstories zijn podcasts die in opdracht van een merk, overheidsinstelling of andere organisatie worden gemaakt. De prijsuitreiking vond plaats in Beeld & Geluid in Hilversum.