Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse musea kijken terug op succesvol jaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veel musea in ons land kijken terug op een succesjaar. Het Rijksmuseum in Amsterdam had met het Rembrandtjaar 2019 zelfs het beste jaar ooit. In totaal kwamen daar 2,7 miljoen bezoekers, tegen 2,3 miljoen in 2018. Opvallend is de toename van het aantal dat uit Nederland kwam; met ruim een miljoen 17 procent meer dan vorig jaar.

Het Mauritshuis in Den Haag, waar het Rembrandtjaar officieel begon, denkt dit jaar in totaal 512.000 bezoekers te ontvangen, 16 procent meer dan vorig jaar en een record sinds de heropening in 2014. Het Kunstmuseum in de hofstad, het voormalige Gemeentemuseum, haalde in totaal 580.000 mensen binnen, met name met tentoonstellingen van werk van Erwin Olaf en van Claude Monet. Bij de Franse kunstenaar telde het museum juist donderdag de 100.000ste belangstellende.

De Kunsthal in Rotterdam gaat uit van 300.000 bezoekers over 2019. "Het record in 2018 buiten beschouwing gelaten, heeft de Kunsthal in vergelijking met 2017 (240.000 bezoekers) een stijging van ruim 60.000 bezoekers gerealiseerd", klinkt het vanuit de havenstad.

Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft nu al meer dan 300.000 bezoekers gehad. Het laatste jaar waarin meer dan 300.000 mensen de kunsttempel in Groningen bezochten was 2002, toen de expo Ilja Repin - Het Geheim van Rusland belangstelling trok uit het hele land.

Het Zaans Museum in Zaandam verbreekt voor het vierde jaar op rij het bezoekersrecord. Het denkt 2019 af te sluiten met ongeveer 198.000 bezoekers. Het museum kwam onder meer in het nieuws door de aankoop van een brief die schilder Claude Monet op 2 juni 1871, de dag van zijn aankomst in Zaandam, schreef aan collega Camille Pissarro.

Panorama Mesdag

Museum Catharijneconvent in Utrecht is ook erg in zijn nopjes met een verwacht record van 160.000 bezoekers. Het bijna afgelopen jaar is daarmee het succesvolste jaar ooit voor het museum, dat een klapper had met de expo Bij ons in de Biblebelt.

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft volgens eigen zeggen een uitstekend jaar achter de rug met 45.000 bezoekers. Het Princessehof, genomineerd voor de European Museum of the Year Award dankzij de herinrichting in 2017, trok voor die renovatie gemiddeld 32.000 bezoekers per jaar. Het Fries Museum in dezelfde stad is ook tevreden, met 140.000 bezoekers.

Panorama Mesdag in Den Haag denkt 2019 af te sluiten met nagenoeg 140.000 bezoekers. Het Stedelijk Museum Schiedam haalt in 2019 naar schatting 70.000 mensen, een recordaantal.

Door: ANP

13 september '24 (10:03)

Zwaard van duizend jaar oud gevonden in Utrechtse Linschoten

In Linschoten in Utrecht is een zwaard gevonden van duizend jaar oud. Het wapen is een meter lang en weegt net geen kilo. Ook zijn er resten van hout en leer op het handvat gevonden. Volgens deskundigen verkeert het in een best goede staat, meldt NOS.

12 september '24 (12:03)

Eerste museale solotentoonstelling voor Nick Cave in Museum Voorlinden

Nick Cave krijgt in Musuem Voorlinden zijn allereerste museale solotentoonstelling ooit. Zijn serie The Devil – A Life wordt er tentoongesteld: zeventien handbeschilderde keramische figuren waarmee Cave vertelt over het leven van de duivel van begin tot eind. De tentoonstelling van Nick Cave is vanaf 14 december te zien, meldt Voorlinden.

12 september '24 ( 9:06)

Voor tweede jaar op rij neemt aantal bibliotheekleden toe

Voor het tweede jaar op rij is vorig jaar het aantal bibliotheekleden toegenomen. Dat meldt statistiekbureau CBS na onderzoek samen met de KB, de nationale bibliotheek van ons land. In de jaren voor de coronapandemie daalde het aantal leden juist.

12 september '24 ( 8:03)

Andere landen kopen boekverfilming Een schitterend gebrek

De film Een schitterend gebrek is aan "een tiental" landen verkocht. Producent Kaap Holland Film maakte woensdag bekend dat de film is verkocht aan onder meer Spanje, Portugal, Israël en India.

12 september '24 ( 6:06)

Tentoonstelling van boekenpetitie tegen 21% btw in Tweede Kamer

De petitie tegen de btw-verhoging op boeken wordt in de Tweede Kamer tentoongesteld. Een 2 meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat er centraal opgesteld.

11 september '24 (12:26)

Directeur ITA: gesprek over foyer Van Hove nu niet aan de orde

Algemeen directeur Clayde Menso van International Theater Amsterdam (ITA) vindt het "veel te snel" om het te hebben over een eventuele vernoeming van een foyer naar de vertrokken regisseur Ivo van Hove. Dat zegt Menso in een gesprek met Het Parool.

11 september '24 ( 9:01)

De Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt theatervoorstelling

De internationale bestseller De Brief voor de Koning van Tonke Dragt gaat als jeugdvoorstelling het theater in. De voorstelling is vanaf september 2025 te zien, maakte productiehuis Sterke Verhalen woensdag bekend. Dragt, die in juli op 93-jarige leeftijd overleed, gaf voor haar dood nog toestemming voor en goedkeuring aan het project.

11 september '24 ( 8:56)

Theaters Diligentia en PePijn lijken toch gered met subsidie

Theaters Diligentia en PePijn en kunstonderwijsinstelling KOO lijken dankzij een door Den Haag extra uitgetrokken bedrag van 5 miljoen euro toch gered te worden voor de komende jaren. Eerder was het advies uitgebracht om geen subsidie aan deze instellingen toe te kennen. Het college van burgemeester en wethouders neemt dat advies dus niet helemaal over, maakte het dinsdag zelf bekend.

11 september '24 ( 8:36)

Organisaties waarschuwen voor 'kaalslag' culturele sector

Als het kabinet alle maatregelen doorvoert die kunst- en cultuur raken, loopt de sector jaarlijks 350 miljoen euro mis. Daarvoor waarschuwt een consortium van gemeenten, private financiers en organisaties uit de culturele sector.

10 september '24 (15:51)

Musical De Tocht stopt definitief: geen doorstart

De curator die het faillissement leidt en de mogelijke doorstart voor de musical De Tocht onderzocht, zegt dat het te ingewikkeld is. Daarom komt er definitief geen vervolg, meldt Omroep Friesland.