Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alex Klaasen neemt in nieuwe show Derksen op de hak

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cabaretier Alex Klaasen ontpopte zich met zijn revuevoorstelling Showponies anderhalf jaar geleden tot een van de theaterhits van het seizoen. Nu is er een tweede deel, waarin homoseksualiteit, identiteit en de manier waarop de maatschappij daar naar kijkt nóg prominenter het thema vormen.

Bij de voorganger kwamen homoseksualiteit en identiteit tijdens het schrijven bovendrijven als overkoepelende thema’s; bij het vervolg ging de komiek bewuster zoeken naar sketches en liedjes over lhbt. "Ik merkte op meerdere fronten dat Showponies iets deed met mensen", vertelt Klaasen. "Ik sprak naderhand veel mannen die door hun vrouw waren meegesleept en zeiden: het was wel erg gay, maar ik vond het tóch leuk. Een belediging en een compliment in één. En het is volledig in lijn met het feit dat we in Nederland eigenlijk helemaal niet zo geëmancipeerd zijn."

De 43-jarige artiest merkt dat discussies over gelijke rechten en acceptatie van homo’s zich vaak beperken tot de coming-out van jonge lhbt’s. "Daarna is alles goed, denken veel mensen; dan kan je een leuk leven gaan leiden. Maar dat is pas het begin van een lang traject waarin je doorlopend tegen vooroordelen aan blijft lopen. Dat kan een heel eenzaam proces zijn; veel mannen voelen zich jarenlang incompleet omdat ze niet goed weten wie ze zijn en welke rol ze in de wereld moeten spelen. Het kan ook heel frustrerend zijn dat je je elke keer maar tegenover de samenleving moet blijven manifesteren als homoseksueel."

Queer Eye-achtige scene

Mensen als Johan Derksen en René van der Gijp, die met grote regelmaat grappig bedoelde opmerkingen over lhbt's lanceren in hun goed bekeken Veronica Inside, zorgen ervoor dat de homo-emancipatie terrein heeft verloren, claimt Klaasen. "Ze onderschatten zo enorm wat de impact van dat soort onhandige grappen kan zijn. Natuurlijk moeten mensen die het leuk vinden ernaar kijken en er om lachen. Maar denk ook eens aan al die jongens buiten de Randstad, die uit alle macht zoeken naar het lef om uit de kast te komen. En dan hun vader horen lachen omdat René van der Gijp een jurk aantrekt en transgenders belachelijk maakt. Dat legt de drempel om tegenover die lachende vader te durven zeggen dat jij zo iemand bent weer vele malen hoger."

De cabaretier gelooft echter in de kracht van humor, ook als tegengif voor dit soort trends. Het duo van Veronica Inside komt dan ook aan bod in Showponies II: "Er zit een Queer Eye-achtige sketch in met drie homo’s die iemand die Veronica Inside kijkt proberen om te turnen." De voorstelling gaat 7 oktober in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en is daarna het hele seizoen door heel Nederland te zien.

Door: ANP

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.

01 mei '24 (13:27)

Alles over André over André van Duin komt bestsellerlijst binnen op plek 3

Het boek Alles over André van Van Duin en Jan Vriend is binnengekomen op plek 3 in de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek wordt onder meer teruggeblikt op de carrière van Van Duin.

01 mei '24 (10:38)

Tweeluik over Britse prins Andrew te zien bij BNNVARA

BNNVARA zendt volgende week een nieuwe Amerikaanse documentaire over de Britse prins Andrew uit. Het tweeluik Secrets of Prince Andrew is op 8 en 9 mei te zien op NPO2, maakte de omroep woensdag bekend.

01 mei '24 ( 8:49)

Musical over leven prinses Beatrix in de maak

Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best, is dinsdag bekendgemaakt.

30 april '24 (11:51)

Fotomuseum Den Haag koopt grote fotocollectie van Eva Besnyö

Eind volgend jaar is een nieuwe fotocollectie te zien in het Fotomuseum Den Haag. Het museum heeft een aankoop gedaan van 341 foto’s van de bekende fotografe Eva Besnyö. Het is de grootste collectie foto’s van de fotograaf in Nederland, meldt NOS.

29 april '24 ( 9:14)

Pia Douwes in theaterkomedie Cupcakes for Christmas

Pia Douwes (59) heeft een hoofdrol in de romantische theaterkomedie Cupcakes for Christmas. Dat meldt publiciteitsbureau Royal Promotions maandag. De try-outs starten op 22 november en de première is op 2 december in het Theater van C. in Hoofddorp.

29 april '24 ( 8:59)

Jan Vayne trapt in Radio Kootwijk zomerserie ligconcerten af

Pianist Jan Vayne trapt op 11 mei een zomerserie ligconcerten af in Radio Kootwijk. Tijdens deze zogenoemde Stellae Ligconcerten ligt het publiek op een zelf meegenomen matje, luchtbed of kussen terwijl de bezoekers naar boven kunnen kijken. De optredens vinden altijd plaats op een bijzondere locatie, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de Koepelgevangenis in Haarlem of de Sint Jan in Maastricht.