Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
[VIDEO] Deze leeuwinnen uit Amersfoort verhuizen naar Hongarije
DierenPark Amersfoort maakt zich klaar voor de verhuizing van twee jonge leeuwinnen naar een dierentuin in Hongarije. Om dit proces in goede banen te leiden, worden de zusjes Zuna en Sifra regelmatig getraind, zodat zij bekend zijn met de transportboxen. Dit zijn ruime kisten waar de leeuwinnen in vervoerd zullen worden. “Het is goed om leeuwen te trainen. Dit doen wij om een zo’n hoog mogelijk welzijn te creëren”, legt Peter Giljam, Coördinator Diertrainingen, uit. “Om onder andere een gezonde populatie in stand te houden, krijgen dierentuinen vaak te maken met transporten. Het is goed om de dieren hierop voor te bereiden.” Dit meldt het dierenpark.  

Training

Een training is een langdurig proces waarbij het dier langzaam kennismaakt met het doel. Dit gaat heel geleidelijk. Ter voorbereiding op de verhuizing hebben de leeuwinnen al een aantal keer kennisgemaakt met de transportboxen. Door middel van een beloningssysteem volgen Zuna en Sifra de trainers naar de boxen. Dit gebeurt geheel vrijwillig. Vervolgens trekken de trainers de schuiven open die de toegang naar de transportboxen opent. Op het moment dat de trainer aan de andere kant van de boxen staat, en hen roept, lopen de leeuwinnen de boxen in en gaan liggen. “Leeuwen zijn nieuwsgierig van aard, zo ook Zuna en Sifra. Het duurde ongeveer tien minuten voordat een van hen in de ruime box zat. Zij hebben ook al samen in een box gezeten. Het ziet er dan ook naar uit dat de verhuizing vlekkeloos zal verlopen”, voorspelt Peter.

Dierenwelzijn 

DierenPark Amersfoort traint de dieren onder andere om hun gezondheid te meten, om hen voor te bereiden op transport of om medische handelingen te kunnen verrichten. Een training kan een alternatief zijn voor verdoving. Verdoving kan namelijk zorgen voor stress of lichamelijke ongemakken. Tijdens het trainen van de dieren zullen de verzorger en het dier zich nooit in dezelfde ruimte begeven. Wij noemen dit ‘protected contact’. “Als wij de leeuwen trainen, is er altijd een hek dat ons van elkaar scheidt. Dieren worden op vrijwillige basis getraind, waarbij zij worden beloond wanneer zij hetgeen doen wat van hen gevraagd wordt. Als het dier geen zin heeft in een training, dan kan het gewoon weglopen en afstand nemen. Dan hebben wij pech. Dierenwelzijn staat voorop.”

Uit het nest

De zusjes Zuna en Sifra zijn geboren op 3 november 2020. Zij zijn inmiddels oud genoeg om hun familie te verlaten. De leeuwinnen verhuizen zodat zij in een ander park voor nageslacht kunnen zorgen. Dit is goed voor de bloedlijnen binnen Afrikaanse leeuwen in dierenparken. Ook biedt dit kansen om de huidige leeuwengroep weer uit te breiden en de leeuwen Zaila en Sabi weer jongen te laten krijgen. Voor leeuwen is het, net als bij andere diersoorten, belangrijk om jongen te krijgen. Het krijgen van jongen stimuleert het natuurlijk gedrag van de groep.

Kwetsbaar

Leeuwen in het wild hebben een kwetsbare status. In sommige delen van Afrika raakt de lokale bevolking in conflict met de roofdieren. De leeuw vormt een bedreiging voor het vee, waardoor boeren de leeuwen doden uit wraak. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt verschillende projecten die dit tegengaan. Veehouders worden aangeleerd hoe zij zich kunnen beschermen tegen de roofdieren, zonder de leeuwen geweld aan te doen. In DierenPark Amersfoort blijft Peter de leeuwinnen trainen om hen klaar te maken voor transport. De exacte datum van de verhuizing staat nog niet vast, maar de leeuwinnen zullen rond de zomer vertrekken. Tot die tijd kunnen bezoekers Zuna en Sifra bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: DierenPark Amersfoort 

25 april '24 (11:20)

Verdrietig nieuws: Efteling-huiskat Pjotr is overleden

Huiskat Pjotr die jarenlang in de Efteling woonde en vooral het Spookslot tot zijn thuis maakte, is deze week overleden aan de gevolgen van ouderdom. Een werknemer maakt het verdrietige nieuws bekend op Facebook. Dit meldt Looopings. 

24 april '24 (13:11)

Avonturenboerderij Molenwaard opent nieuw themagebied

Het mocht eventjes duren, maar dan heb je ook wat. Na een jaar te hebben gebouwd aan een nieuw themagebied is Avonturenboerderij Molenwaard blij dat zij ‘Het Erf’ officieel mogen openen. Op Het Erf vind je onder ander de nieuwe attractie ‘Fien & Teun Trekkerbaan’, horecapunt ‘Bakkerij de Boerderij’ en is er een nieuwe ontdekkingstocht genaamd ‘Het Insectenpad’, meldt Het Kompas Hardinxveld.

24 april '24 ( 9:49)

Erfgoedverenigingen niet blij met elektrificeren Stoomtrein in Efteling

De Stoomtrein in de Efteling gaat verduurzamen. Het pretpark in Kaatsheuvel kondigde deze week aan dat de treintjes van de steenkool afgaan en binnenkort op elektriciteit gaan rijden. Ondanks dat er afgezien van de aandrijving niets verandert aan de attractie, zijn erfgoedverenigingen Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en Historisch Railvervoer Nederland (HRN) niet blij met de beslissing, meldt Monumentaal.

23 april '24 (11:11)

Sprookjesboom in Efteling vertelt geen verhaaltjes

Het lijkt bijna alsof de Efteling bezig is met een complete metamorfose van het park. Naast de Stoomtreintjes, Doornroosje en het Snoephuisje is het nu ook tijd voor de Sprookjesboom om verbouwd te worden. Dat levert een enigszins griezelig aangezicht op. De Sprookjesboom heeft momenteel geen mond meer om mee te praten, meldt Looopings.

22 april '24 (15:13)

Queen Elizabeth tijdelijk te zien in Madame Tussauds Amsterdam

Het wassen beeld van de Britse koningin Elizabeth staat in april en mei in Madame Tussauds in Amsterdam. Het beeld, dat gewoonlijk in Wenen staat, komt ter ere van haar geboortedag en Koningsdag naar Nederland.

22 april '24 (11:19)

Ook de stoomtrein in de Efteling gaat met de tijd mee

Het tijdperk van de tuffende stoomlocomotief in de Efteling is voorbij. Ook deze attractie in het pretpark in Kaatsheuvel moet met de tijd mee. Daarom besloot de Efteling om hier een elektrische trein van te maken, om de klimaatdoelen van het pretpark te halen. Dat meldt de Efteling.

22 april '24 ( 9:11)

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

19 april '24 (12:02)

Topmodel Heidi Klum vanaf nu te zien in Madame Tussauds

Vanaf vandaag kun je in het Madame Tussauds een nieuw wassenbeeld bekijken. Het Duitse topmodel Heide Klum is nu ook als wassenbeeld te zien in Madame Tussauds. Ze staat bekend om haar werk als internationaal topmodel, uitvoerend producent en presentatrice, meldt het museum.

19 april '24 ( 9:41)

Te veel bezoekers bij Efteling: miljoenenboete hangt boven hoofd

De Raad van State moet beslissen of de Efteling een boete krijgt opgelegd. Het pretpark in Kaatsheuvel zou meer bezoekers over de vloer hebben gehad dan toegestaan. Omwonenden stellen al meerdere jaren dat de Efteling het maximumaantal bezoekers overschrijdt. Als zij gelijk krijgen, dan hangt er een flinke boete boven het hoofd van het Kaatsheuvelse attractiepark, meldt Looopings.

18 april '24 (10:33)

Veel bijzondere gasten op het eerste Aardbewoners Festival van ARTIS

Wil je weten wat onder meer André Kuipers, Máty;as Bittenbinder en Diederik Gommers eraan doen om de aarde leefbaar door te geven? Kom dan van 15 tot en met 23 juni naar ARTIS. De dierentuin organiseert voor het eerst het Aardbewoners Festival voor kinderen en volwassenen die in verbinding willen komen met de natuur. Bezoekers ervaren tijdens het festival hoe alles wat leeft met elkaar verbonden is. Dit meldt ARTIS.