Normal_rss_entry-294956

Het kabinet wil snel zorgen dat het geld kan overmaken aan noodlijdende dierentuinen. Dat bleek deze week broodnodig: Artis moet afscheid nemen van zijn drie leeuwen en Diergaarde Blijdorp dreigt dieren in het ergste geval zelfs te laten inslapen. De regeling van 39 miljoen euro ligt nog in Brussel, waar de Europese Commissie de staatssteun eerst nog moet goedkeuren. "Daar zetten we echt de druk erop", zegt minister Carola Schouten, verantwoordelijk voor dierenwelzijn.

Met die steun zullen overigens niet alle problemen zijn verholpen. Artis kon een nieuw verblijf voor de dieren niet betalen en Blijdorp wacht op steun van de gemeente Rotterdam. Maar de regeling moet er wel voor zorgen dat de dierentuinen, die door de coronamaatregelen geen bezoek mogen ontvangen, hun vaste lasten kunnen blijven betalen. Het gaat het kabinet er vooral om dat de dierenparken genoeg voer kunnen blijven kopen voor hun dieren.

De miljoenen die klaar liggen zullen wel een uitkomst bieden voor de dierentuinen, verwacht Schouten. "We willen de dierentuinen ook steunen. Daarom willen we dat geld ook snel overmaken. We zetten daar echt druk op. Ze weten dat het urgent is, dus het zal er zeer binnenkort zijn", zegt de bewindsvrouw.

Schouten heeft gesproken met de directeur van de Amsterdamse dierentuin naar aanleiding van het bericht over de leeuwen, die volgende maand naar Zuid-Frankrijk te verhuizen. Ik begrijp dat het gaat om een nieuw verblijf dat ze wilden bouwen voor de dieren en dat daar geen geld voor is." Dat is wel echt een keuze die aan Artis zelf is, benadrukt de minister. "Ze gaan wel het aquarium verbouwen, dus daar moeten keuzes gemaakt worden. Ik begrijp dat dat ook niet anders kan in deze moeilijke tijd."

Door: ANP