Leukste reisgidsen van Nederland

Nu het coronavirus het recreëren buitenshuis zo goed als onmogelijk heeft gemaakt richten we onze blik naar binnen. Onder de noemer Binnentip van de Dag komen we iedere dag met een idee voor thuisrecreatie, eentje om blij van te worden! Vandaag: Nederland verkennen via de leukste reisgidsen.

Omdat het vandaag de laatste dag is van de Boekenmaand, tippen we vandaag drie boeken waarmee je een onbekend Nederland kan verkennen. Deze reisgidsen staan vol met de leukste, raarste én lelijkste plekken die ons land rijk is – reken maar dat je het druk krijgt zodra we weer de hort op mogen!
 
 

1. Jeroen van der Spek, 1000 dingen doen in Nederland

 
De titel zegt het al: dit boek bevat duizend suggesties voor uitjes in Nederland. klinkt overweldigend – en is het ook best – maar dit boek is gezegend met een heldere indeling en opmaak. Per provincie worden er ideeën gegeven voor de meest uiteenlopende uitjes die ons land rijk is: van terpmeditatie tot eten op de stamppotboot en van ontspannen in een hobbitsauna tot  een wodka scoren in een ijsbar. Ook geel fijn: er staat een dozijn top-10-lijstjes, bijvoorbeeld met de beste strandpaviljoens, of de leukste winkelstraten. Dit boek weet waar ze zijn, en jij straks ook.
 
 

2. Aad Struijs, Het Toppunt van Nederland

 
‘Reisgids naar de dikste boom, de scheefste toren, het kleinste museum en 1.563 andere records en rariteiten’, zo staat op de voorkant van dit boek, dat een reisgids en recordboek ineen is. De verscheidenheid van dit boek is ongekend: het kleinste hotel, het oudste restaurant, de hoogste waterval, het duurste schilderij; het staat er allemaal in, en het is allemaal te bezoeken. Nog éven geduld! 
 

3. Mark van Wonderen, Treurtips: (Her)ontdek Nederland!

 
En dan is er recent ook nog eens een reisgids over Nederland uitgekomen die nu eens niet de mooiste plekken uitlicht, maar juist een podium biedt aan de onbegrensde lelijkheid die ook in ons land is te vinden. Auteur Mark van Wonderen heeft een groot zwak heeft voor verval, vergane glorie en de rafelrand, en neemt je in dit boek mee langs, wat hij zelf noemt, de ‘aandoenlijke treurnis’ van Nederland. Absoluut hoogtepunt: Lelystad. Dat is volgens Van Wonderen “één grote aaneenschakeling van mislukte projecten.” Andere steden die het netvlies vol verve op lelijkheid trakteren zijn onder meer Roosendaal, Den Helder, Delfzijl en Heerlen.
 
Door: Nationale Recreatiegids