Groningen, Hoge der A

Het is vandaag Wereldtoerismedag, een dag die sinds 1980 wordt georganiseerd door de Verenigde Naties. Veel landen, regio’s en steden zien toeristen graag verschijnen, maar er zijn ook plekken op aarde die zuchten onder de populariteit die ze genieten bij toeristen. In Nederland is Amsterdam hier het bekendste voorbeeld van, iets wat ook de internationale media heeft bereikt. Veel buitenlandse kranten en websites komen nu met alternatieven voor onze hoofdstad. Nieuwsgierig naar deze tips van over de grens? We zetten er zeven voor je op een rij.

De Britse krant The Telegraph pakte vorige maand meteen uitgebreid uit, en presenteerde zijn lezers een hele reeks alternatieven voor ‘overcrowded Amsterdam’. The Telegraph stelt vast dat delen van de stad permanent in festivalsferen lijken te verkeren. Als er niks wordt gedaan zal de stad op den duur zijn charme verliezen. Wie Amsterdam dus wil ontlasten, gaat naar elders.
 

Rotterdam

 
 
Ooit een stad met een grimmig imago onder toeristen, nu een van de interessantste plekken om te bezoeken. De krant noemt 'the dramatic' Erasmusbrug, 'the spectacular' Markthal en 'temple of cuisine' Parkheuvel. Museum Boijmans Van Beunigen wordt ook nog getipt, alleen wordt één klein cruciaal detail niet vermeld: het museum is al sinds eind mei dicht
 

Leeuwarden

 
De Europese Culturele hoofdstad van 2018 is een beetje zoals Amsterdam was volgens The Telegraph: een eigenzinnige stad die het graag anders doet. De krant roemt het Friesch Museum én het jaarlijkse Psy-Fi festival, dat afgelopen zomer naar alle waarschijnlijkheid voor het laatst werd georganiseerd. 
 

Utrecht

 

 
Grachten, culturele attracties van wereldklasse, een levendig nachtleven: net als Amsterdam heeft Utrecht het allemaal maar dan zonder de massa’s mensen. De krant tipt ook het Centraal Museum, waar de grootste collectie meubels van Gerrit Rietveld is te vinden. 
 

Den Haag

 
De Hofstad is volgens de Telegraph de chique variant van Amsterdam. Hier geen sexshops en marihuana dat overal over de toonbank vliegt, maar wel veel paleizen en internationale instituten. De krant is enthousiast over het Gemeentemuseum, het oude Hofkwartier en het goede fietsnetwerk: ook handig voor wie naar Scheveningen wil.
 

Eindhoven

 
De laatste tip van de Britse krant is Eindhoven. De Telegraph is enthousiast over de indrukwekkende architectuur (onder andere ‘the UFO-esque’ Evoluon), stadsdeel De Bergen met al z’n cafés en modewinkels en het Stadswandelpark, dat dankzij de vele beelden die er zijn te vinden een mooie mix heeft van natuur en cultuur.
 

Haarlem

 

 
De volgende tip komt van de andere kant van de wereld. The Sydney Morning Herald ziet in Haarlem ‘a brilliant alternative’ voor Amsterdam. De hoofdstad van Noord-Holland is volgens de Australische krant ‘a miniature Amsterdam minus the tourist hordes’. Goede musea, historische molens, grachten, bloemenmarkten en middeleeuwse straten: Haarlem zit er niet om verlegen. Daarbij merkt de krant fijntjes op dat je in Haarlem, anders dan in Amsterdam, als toerist kan rondfietsen zonder allerlei verwensingen naar je hoofd geslingerd te krijgen. Of Haarlem blij is met al deze positieve aandacht is nog maar de vraag: de stad is bezig beleid te maken om de toeristengroei te temperen.
 

Groningen

 
Tot slot een tip van CNN waar de grootste stad van het Noorden mee kan pronken. Onder de kop Best places in Europe to visit: A modern-day Grand Tour noemt het internationale nieuwsnetwerk uit Amerika Groningen ‘a winning alternative to Amsterdam’. In de lijst, waarin nog zestien andere Europese steden zijn opgenomen, staat Groningen als enige Nederlandse stad. CNN noemt de studentenstad jong en hip en constateert dat de fiets er heer en meester is in het verkeer. En dus luidt het advies: stap op de fiets, en verken de stad. Plekken om te bezoeken zijn volgens CNN het Noorderplantsoen, de Martinitoren en de archingly cool Bakkerij Blanche.
 
Door: Nationale Recreatiegids