Normal_psy-fi_-_promotiebeeld__2_

In recreatiegebied De Groene Ster aan de oostkant van Leeuwarden is vanochtend het psychedelische dancefestival Psy-Fi van start gegaan. Het evenement waar zo’n tienduizend mensen van over de hele wereld op af komen is dit jaar naar alle waarschijnlijkheid voor het laatst te vinden bij de Friese hoofdstad. Regeldruk en klachten van omwonenden maken het volgens de organisator van het festival onmogelijk nog langer op de huidige plek te blijven. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Psy-Fi ging vanochtend al vroeg van start met een openingsceremonie, die werd geleid door twee sjamanen uit Mexico en Nieuw-Zeeland. Met deze zevende editie is er een cyclus gerond, zo liet de spreekstalmeester het publiek weten. Daarmee hintte hij op het feit dat het festival naar alle waarschijnlijkheid niet meer zal terugkeren naar de Groene Ster. “Het is niet meer mogelijk om in Leeuwarden een groot internationaal festival te organiseren”, zo zei de organisator van het festival, Rob Durand, vorige maand al tegenover de Leeuwarder Courant. Zo zijn volgens Durand de kosten van allerlei (ecologische) onderzoeken, die nodig zijn om een vergunning te kunnen krijgen, gestegen van 16.000 euro in 2014 naar 50.000 euro nu. En dat kan niet uit, zo concludeert hij. 
 

Steeds meer beperkingen

 
Daarnaast moest er in de afgelopen jaren flink aan het concept worden gesleuteld, om vergunningen rond te kunnen krijgen. Zo ging de eerste editie van Psy-Fi in 2014 nog vijf dagen lang non-stop door. Op het gemeentehuis in Leeuwarden zagen ze dat vertaalt in een klachtenregen van 150 meldingen, waarbij het gros betrekking had op geluidsoverlast. Hiermee verdween het 24/7-concept van Psy-Fi, dat later nog een beperking kreeg opgelegd: geen versterkt geluid meer na 01.00 uur ’s. Inmiddels mag er na middernacht geen versterkte muziek meer klinken. 
 

Gemeente baalt

 
De gemeente Leeuwarden baalt van het voornemen van Psy-Fi om de Friese hoofdstad te verlaten. Begin juli stelde de gemeente de nieuwe evenementenvisie vast, en daarin neemt het festival een prominente plek in. Toch heeft de gemeente het vertrek van Psy-Fi aan zichzelf te danken, stellen de organisatoren. Zo zegt Durand tegen de Leeuwarder Courant: “Leeuwarden wil heel graag culturele hoofdstad zijn, uitstralen dat ze festivalstad zijn maar ze maken regeltjes als een klein jongetje. We zijn nu op het punt gekomen dat we ons publiek niet meer kunnen bieden wat we willen. Het is afgelopen.”
 

Toekomst nog onduidelijk

 
Waar het festival in de toekomst naartoe gaat is nog onduidelijk, maar volgens Durand zijn er al wel gesprekken met verschillende gemeenten. Daar zou dan ook een grotere camping bij moeten zitten; het huidige campingterrein is eigenlijk te krap om iedereen goed te kunnen huisvesten: “Nog iets waaruit blijkt dat deze plek toch niet zo geschikt is voor een internationaal festival als Psy-Fi.”
 
Psy-Fi duurt nog tot en met zondag 1 september.
 
Door: Nationale Recreatiegids