Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eigenaren Fort Oranje: “Miljoenenfraude bij ontruiming camping”

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
De eigenaren van de Noord-Brabantse camping Fort Oranje willen dat de Rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek start om te kijken of er bij de ontruiming van hun recreatiepark fraude met overheidsgelden en andere strafbare feiten zijn gepleegd. Zij hebben daartoe een verzoek ingediend bij de hoofdofficier van justitie in Breda. Dit meldt de Stichting Take a Taxi.
De gemeente heeft na de overname van de camping op 23 juni 2017 voor bijna zes miljoen euro aan beheerkosten in rekening gebracht bij de eigenaren. Jan Engel, woordvoerder van Fort Oranje: "Van de bijna drie miljoen euro die de gemeente betaalde voor de afvoer van stacaravans, is voor mogelijk een miljoen euro met valse facturen gefraudeerd. De gemeente heeft niet alleen zonder rechtsgrond onze eigendommen volledig ontmanteld en gesloopt. Nu blijkt ook nog dat er op grote schaal gefraudeerd is. Wij zijn niet van plan om te gaan betalen."
 

Ontbrekende accountantsverklaring

 
Volgens Engel laat de financiële verantwoording door de gemeente veel te wensen over en ontbreekt een accountantsverklaring: "Wij ontvingen van de gemeente zes verhuisdozen met facturen die we zelf mochten gaan uitzoeken." Uit een inventarisatie van deze stukken blijkt dat de gemeente heeft betaald voor bijna 400 transporten van stacaravans die nooit hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er facturen aangetroffen voor de verwerking van 2.800 ton betonafval en 6.331 ton ander afval.
 

Twee hectare stoeptegels

 
Engel: "Dat staat gelijk aan twee hectare stoeptegels plus nog ruim anderhalf duizend gesloopte stacaravans. Het is onmogelijk dat deze hoeveelheden afval afkomstig zijn van Fort Oranje. Een door ons ingehuurd expertisebureau heeft bovendien vastgesteld dat de bestratingen en bouwafval bij de stacaravans grotendeels niet verwijderd zijn."
 
Engel verwacht dat er bij een strafrechtelijk onderzoek nog meer onregelmatigheden naar boven zullen komen. "Tijdens een getuigenverhoor in de procedure tegen de gemeente heeft een opdrachtnemer onlangs toegegeven in ruil voor opdrachten betalingen van ruim een ton te hebben gedaan aan de tijdelijke beheerder van het terrein die de gemeente heeft aangesteld", aldus Engel.
 

Project ‘Bloedkoraal’

 
Hij vermoedt dat de gemeente met opzet de kosten zo hoog mogelijk heeft laten oplopen. "Uit stukken die wij boven water hebben weten te krijgen blijkt dat de Taskforce Zeeland-Brabant voor de aanpak van Fort Oranje in 2016 het project Bloedkoraal heeft opgestart. Naast de ontmanteling van de camping is het doel daarvan om te komen tot ontneming van alle eigendommen van de familie Engel en Fort Oranje." Engel: "De verwachting dat de frauduleus besteedde gelden nog terug komen zoals dit lijkt mij zeer onrealistisch." 
 

Schrikbeeld

 
Het Noord-Brabantse Fort Oranje geldt zo'n beetje als hét schrikbeeld binnen de branche van een camping die ver van zijn oorspronkelijke functie verzeild is geraakt, zo zei ook Dian van den Heuvel van de Veluwse Camping Kriemelberg Bushcamp al eens in een interview tegen de Nationale Recreatiegids. Mede door reportages van SBS6 werd Fort Oranje in 2017 ontruimd, nadat deze aan het licht hadden gebracht dat de camping gebukt ging onder veel criminaliteit, slechte leefomstandigheden en een gebrek aan sociale veiligheid.
 

Door: Nationale Recreatiegids

06 mei '24 ( 9:47)

Dit zijn de favoriete provincies van Nederlandse camperaars

Terwijl het camperseizoen is gestart en de wegen steeds drukker worden, kiezen Nederlandse camperaars het meest voor de schoonheid en diversiteit van ons eigen land. Dat blijkt uit onderzoek naar campergedrag onder vierduizend respondenten, uitgevoerd in april door Campercontact, een platform voor camperaars. Ook blijkt dat een camperaar gemiddeld drie nachten op dezelfde plek blijft en daarbij dagelijks 61 euro uitgeeft.

02 mei '24 (10:55)

Omwonenden toekomstig vakantiepark Kaag en Braassem willen ook aangepast plan aanvechten

De gemeente Kaag en Braassem heeft ontwikkelaar Blokland en exploitant Dormio toestemming gegeven om het aangepaste plan te doorontwikkelen. Een eerder plan werd al afgebrand door bewoners en daar kan dit nieuwe plan ook op rekenen. Volgens de plannen worden er aan de Westerdijk in Leimuiden 130 vakantiewoningen gebouwd, zonder weg naar de Willem van der Veldenweg. Tegenstanders vrezen hierdoor grote verkeersdrukte op de Westerdijk. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

01 mei '24 (11:57)

Opening vakantiepark Nordic Nature in Erica vertraagd

In Erica komteen groot bungalowpark genaamd Nordic Nature te staan. Die zou in eerste instantie volgend jaar open gaan, maar door vertraging wordt dat een jaartje later, in 2026. Volgens projectleider Björn Mulder van Covast Real Estate komt dit door het uitlopen van onderzoek en procedures. Op het park komen in totaal 400 bungalows te staan op een grond van 100 hectare. Kosten: 200 miljoen euro. Wel biedt het zo’n 200 banen, meldt ZO34.

29 april '24 ( 9:02)

Agressieve hotelgast slaat en bijt agenten in Goes

Een 42-jarige man uit Kloetinge is aangehouden na het mishandelen van een paar agenten in Goes. De man meldde zich vrijdagmiddag bij een hotel aan de Grote Markt in Goes en zei dat hij er een kamer had geboekt. Hij kon zich echter niet legitimeren en werd gevraagd te vertrekken.

26 april '24 (12:05)

Dertien nieuwe camperplaatsen geopend in Nederland

De afgelopen twee maanden zijn de voorbereidingen voor het nieuwe camperseizoen volop van start gegaan. Daarbij zijn er ook een aantal nieuwe camperplaatsen in ons land geopend. Een daarvan is Hoeve Mauritsoord in Dinteloord, Noord-Brabant. In een rustige omgeving sta je daar in een weiland van een voormalige boerderij, vlakbij de natuur, meldt NKC.

26 april '24 ( 8:44)

ABN AMRO: campings worden steeds populairder in meivakantie

Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

25 april '24 (13:29)

Voorstel om omstreden vakantiepark tussen kassen te bouwen goed ontvangen

In natuur- en recreatiegebied Vlietland zouden 222 recreatiewoningen worden gebouwd, maar daar is lang en hard tegen gedemonstreerd. De natuur zou hierdoor beschadigd raken. Maar omdat het plan in 1985 al is goedgekeurd door de Raad van State, kan de gemeente Leidschendam-Voorburg hier weinig tegen doen. Wel heeft het idee van de ChristenUnie om de vakantiehuizen in het glastuinbouwgebied te bouwen veel politieke steun gekregen. Ook de tegenstanders zien dit plan wel zitten. Dit meldt Omroep West. 

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.