Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aanpak Nederlandse pretparken wereldwijd geliefd

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In de Amsterdamse RAI is gisteren de grootste pretparkbeurs van Europa van start gegaan. Dat blijkt geen onlogische keuze te zijn: "Wereldwijd is er veel aandacht voor hoe wij onze pretparken inrichten en managen", aldus pretparkdeskundige Goof Lukken. Essentieel voor het succes van een pretpark: een goed verhaal. Dit meldt actualiteitenrubriek EenVandaag van de AVROTROS op zijn website.

Tulpen, kaas en klompen, ze blijven onlosmakelijke verbonden met Nederland, maar voeg hier gerust pretparken aan toe: ons land telt niet minder dan 338 dagattracties, waarvan er zestien zijn die jaarlijks één miljoen bezoekers of meer ontvangen. Dit lijkt moeilijk te rijmen met de calvinistische inborst die ook zo kenmerkend is voor Nederland, maar er lijkt een logische verklaring te zijn: Nederlanders hebben altijd plezier gehad in handel, en dat kan ook handel in plezier zijn.

De fundamenten van een succesvol pretpark rusten op emotie en een goed verhaal. Peter Holsteijn, een van Nederlands succesvolste attractiebouwers: "Je moet mensen het gevoel geven dat zo’n park er al duizend jaar staat en dat begint bij een goede tekening en een goed verhaal." Pretparkdeskundige Goof Lukken beaamt dit: "De succesvolle pretparken hebben geïnvesteerd in een verhaal. En blijven dat doen. De Efteling begon met een sprookjesbos met de al bestaande figuren van Grimm, Perrault en Anderson, maar is daarna ook eigen figuren gaan bedenken, zoals Pardoes en het volk van Laaf." Het bezorgde het sprookjespark uit Kaatsheuvel een Thea Award (de Oscar voor de attractieparken).

Maar niet alle dagattracties in Nederland kennen succes: Het Land van ooit ging in 2007 failliet, Wildlands in Emmen worstelt met tegenvallende bezoekersaantallen en Witchworld Almere lijkt maar niet van de grond te komen. Lukken: "Ik zeg niet voor niks: pretpark ontwerpen is een echt vak. We zijn er goed in, maar het belangrijkste is de doelgroep te snappen en een goed verhaal te hebben dat verkoopt."

Door: redactie Nationale Recreatiegids

09 februari '22 (11:29)

Kabinet mikt op terugkeer ondernemersrisico na pandemie

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.

02 november '18 (12:34)

Limburg moet zichzelf als geheel gaan promoten

De VVV's Zuid-, Midden- en Noord-Limburg zijn het erover eens: per saldo zijn alle regio's beter uit wanneer ze als één geheel worden gepromoot. Ze willen daarvoor nauwer gaan samenwerken met de provincie, zo blijkt uit de nieuwe marketingstrategie één Limburg die is ontwikkeld. Dit meldt De Limburger.

02 november '18 (11:02)

Flink meer toeristen voor Leeuwarden

Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad, ontvangt flink meer bezoekers. Zo zijn er dit jaar bij de VVV in Leeuwarden al 85.000 bezoekers binnengelopen, tegen 40.000 vorig jaar. Met nog twee maanden te gaan zal dat aantal alleen maar toenemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

02 november '18 (10:05)

Recreatieprijzen: Beste Praktijkopleider en Leukste Collega bekendgemaakt

Alexander van der Doorn, praktijkopleider bij Kennemer Duincamping Bakkum, is gisteren tijdens Dag van de Recreatie, uitgeroepen tot de Beste Praktijkopleider Recreatie 2018. Marjolein Steman werd uitgeroepen tot Leukste Collega Recreatie 2018. Dit meldt FNV Recreatie.

01 november '18 (11:49)

Hanzestad Hasselt wil de Chinese toerist verleiden

Waar op sommige plekken in Nederland een sterke behoefte naar minder toeristen leeft, zijn er ook plaatsen die juist streven naar meer. Zo wil Hasselt (ironisch genoeg ook bekend als Klein Amsterdam) nu de Chinese toeristen verleiden. Dat zou ook Giethoorn goed uitkomen. Dit meldt de Stentor.

31 oktober '18 (10:18)

Kunstenaar bedekt letters 'I amsterdam'

Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters I amsterdam bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen. Daarop staat te lezen I am dream en Temporarily closed for rebranding - Coming soon.

30 oktober '18 (16:28)

Wildlands begonnen met aanpassen olifantenverblijf

Nadat een groep bezoekers van Wildlands vorige week dichterbij de olifanten was gekomen dan het dierenpark lief was, heeft de Emmense adventure zoo nu de eerste maatregelen genomen om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen. Dit meldt de ZuidOosthoeker.

30 oktober '18 (15:54)

‘Rotterdam prijst zich uit markt bij verhogen toeristenbelasting’

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de voorgenomen plannen van de gemeente Rotterdam om de toeristenbelasting te verhogen van 4,5 procent naar 6,5 procent. De Maasstad zou daarmee, na Amsterdam, de gemeente worden met de hoogste logiesbelasting van Nederland. Dit meldt RTV Rijnmond.

29 oktober '18 (13:05)

Weer orang-oetan in Apenheul overleden

In Apenheul is opnieuw een orang-oetan overleden. Het gaat om de achttienjarige Binti. Een week geleden nam het park in Apeldoorn al afscheid van de 52-jarige Silvia.

29 oktober '18 (10:48)

Replica schip Willem Barentsz gedoopt door prinses Margriet

Afgelopen zaterdag is in Harlingen door prinses Margriet De Witte Swaen gedoopt. Het betreft een replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 de noordelijke doorvaart naar Indië probeerde te vinden, maar waarmee hij uiteindelijk strandde op Nova Zembla. Dit meldt het Algemeen Dagblad.