Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezoekers attractieparken moeten gezonder gaan eten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Afgelopen donderdag vond in de Apenheul  het congres Gezond Uit plaats, dat geheel in het teken stond van gezonde voeding voor bezoekers van dagattracties in Nederland. Conclusie: een gezonder aanbod is belangrijk, maar mag het patatje mayo niet laten sneuvelen van de menukaart. Dit meldt dagblad Trouw.

De Apenheul, dat zijn duurzame congreslocatie De St@art beschikbaar stelde voor het congres, is zich zelf ook bewust van de noodzaak iets te veranderen aan het aanbod van eten en drinken in het dierenpark. Maar helemaal afstand doen van snacks, dat is ook geen optie. "Het CBS zei deze week dat de helft van Nederland overgewicht heeft", zegt de directeur van het Apeldoornse apenpark, Roel Welsing. "Dat gaat ons ook aan. Wij hebben ook friet, maar wel minder zout en op een verantwoorde manier gefrituurd. Wij hebben namelijk samen met Remia biologisch frituurvet ontwikkeld. De kroketten zijn ook biologisch en we hebben vegetarische kroketten. Je kunt zeggen: 'Geen friet meer'. Maar dat werkt niet. Dan stoot je mensen af."

Suzanne Pijl, initiatiefnemer van Gezond Uit, is het hier mee eens. Snacks helemaal uitbannen hoeft niet, maar zorg voor een mix, en maak gezond eten verleidelijker:  "Broodjes in de vorm van dolfijnen in het Dolfinarium of in de vorm van aapjes in de Apenheul", vult Van der Pijll aan. "Dat is voor kinderen aantrekkelijk. Ook bij schoolreisjes kun je meer doen. Vaak krijgen de kinderen een menu van friet en ijs. Halveer dat frietje, doe er iets van fruit bij en een drankje op waterbasis. Zo kun je gedrag sturen. Dat wil niet zeggen dat alle ijsjes, friet en kroketten het park uit moeten, helemaal niet, maar bied wel meer variatie."

Naast de Apenheul doen ook Artis, Duinrell, Hellendoorn, Burgers Zoo en het Dolfinarium mee aan het initiatief Gezond Uit. Meer informatie is te vinden op www.gezonduit.nl

Door: redactie Nationale Recreatiegids

09 februari '22 (11:29)

Kabinet mikt op terugkeer ondernemersrisico na pandemie

Het kabinet hoopt op een terugkeer naar de economie zoals we die voor de pandemie kenden, "waarbij corona goeddeels onderdeel wordt van het gewone ondernemersrisico". Dat schrijven betrokken bewindslieden aan de Tweede Kamer. Iedereen moet met corona leren leven, en dat betekent ook dat de "huidige generieke steun" niet houdbaar is op de lange termijn.

02 november '18 (12:34)

Limburg moet zichzelf als geheel gaan promoten

De VVV's Zuid-, Midden- en Noord-Limburg zijn het erover eens: per saldo zijn alle regio's beter uit wanneer ze als één geheel worden gepromoot. Ze willen daarvoor nauwer gaan samenwerken met de provincie, zo blijkt uit de nieuwe marketingstrategie één Limburg die is ontwikkeld. Dit meldt De Limburger.

02 november '18 (11:02)

Flink meer toeristen voor Leeuwarden

Het komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad, ontvangt flink meer bezoekers. Zo zijn er dit jaar bij de VVV in Leeuwarden al 85.000 bezoekers binnengelopen, tegen 40.000 vorig jaar. Met nog twee maanden te gaan zal dat aantal alleen maar toenemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

02 november '18 (10:05)

Recreatieprijzen: Beste Praktijkopleider en Leukste Collega bekendgemaakt

Alexander van der Doorn, praktijkopleider bij Kennemer Duincamping Bakkum, is gisteren tijdens Dag van de Recreatie, uitgeroepen tot de Beste Praktijkopleider Recreatie 2018. Marjolein Steman werd uitgeroepen tot Leukste Collega Recreatie 2018. Dit meldt FNV Recreatie.

01 november '18 (11:49)

Hanzestad Hasselt wil de Chinese toerist verleiden

Waar op sommige plekken in Nederland een sterke behoefte naar minder toeristen leeft, zijn er ook plaatsen die juist streven naar meer. Zo wil Hasselt (ironisch genoeg ook bekend als Klein Amsterdam) nu de Chinese toeristen verleiden. Dat zou ook Giethoorn goed uitkomen. Dit meldt de Stentor.

31 oktober '18 (10:18)

Kunstenaar bedekt letters 'I amsterdam'

Kunstenaar Dadara heeft de iconische letters I amsterdam bij het Rijksmuseum in Amsterdam aan het oog onttrokken door er grote schermen voor te plaatsen. Daarop staat te lezen I am dream en Temporarily closed for rebranding - Coming soon.

30 oktober '18 (16:28)

Wildlands begonnen met aanpassen olifantenverblijf

Nadat een groep bezoekers van Wildlands vorige week dichterbij de olifanten was gekomen dan het dierenpark lief was, heeft de Emmense adventure zoo nu de eerste maatregelen genomen om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen. Dit meldt de ZuidOosthoeker.

30 oktober '18 (15:54)

‘Rotterdam prijst zich uit markt bij verhogen toeristenbelasting’

De Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de voorgenomen plannen van de gemeente Rotterdam om de toeristenbelasting te verhogen van 4,5 procent naar 6,5 procent. De Maasstad zou daarmee, na Amsterdam, de gemeente worden met de hoogste logiesbelasting van Nederland. Dit meldt RTV Rijnmond.

29 oktober '18 (13:05)

Weer orang-oetan in Apenheul overleden

In Apenheul is opnieuw een orang-oetan overleden. Het gaat om de achttienjarige Binti. Een week geleden nam het park in Apeldoorn al afscheid van de 52-jarige Silvia.

29 oktober '18 (10:48)

Replica schip Willem Barentsz gedoopt door prinses Margriet

Afgelopen zaterdag is in Harlingen door prinses Margriet De Witte Swaen gedoopt. Het betreft een replica van het schip waarmee Willem Barentsz in 1596 de noordelijke doorvaart naar Indië probeerde te vinden, maar waarmee hij uiteindelijk strandde op Nova Zembla. Dit meldt het Algemeen Dagblad.