Logo_75_jaar_vrijheid__logo_

Prinses Beatrix en prins Charles zijn zaterdag 21 september aanwezig bij de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in het kader van 75 jaar Vrijheid. Voor en na de herdenkingsbijeenkomst eren honderden parachutisten hun voorgangers door middel van luchtlandingen. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Op 18 september 1944 landden ruim 2.000 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide als onderdeel van Operatie Market Garden. Market Garden was bedoeld om de bruggen over de Nederlandse rivieren over te nemen (Market) en de troepen van het Tweede Britse Leger te laten doorstoten (Garden). Meer dan 35.000 Britse, Amerikaanse en Poolse troepen namen deel aan deze grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. De operatie mislukte en het zou tot de lente van 1945 duren voordat de geallieerden de Rijn over gingen. 
 
Prinses Beatrix en The Prince of Wales wonen de herdenkingsbijeenkomst op de Ginkelse Heide bij en leggen beiden een krans bij het Airborne monument op de Heide. Daarnaast ontmoeten prinses Beatrix en prins Charles enkele Market Gardenveteranen. Voor en na de herdenkingsbijeenkomst eren honderden parachutisten hun voorgangers door middel van luchtlandingen.
 
In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij. Meer informatie over de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op 21 september is te vinden via de website van de gemeente Ede. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden en gratis toegankelijk.
 
Door: Nationale Recreatiegids