Extra geld voor cultuur is slechts pleister op de wond volgens poppodia

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) is te spreken over de extra financiële steun voor de culturele en creatieve sector in de miljoenennota, maar directeur Berend Schans stelt dat het geld zeker niet genoeg is voor alle gestegen kosten. Schans uitte al eerder zijn zorgen over de hoge energierekening. "Dit is zeker niet de pleister op de wond die wij nu nodig hebben", stelt Schans. "Naast de energiekosten hebben we te maken met de vergrijzing, de krapte op de arbeidsmarkt en de inflatie. Het is een ingewikkelde situatie, zeker omdat we niet weten hoelang het allemaal gaat duren. "

Schans stelt dat de poppodia en organisatoren van festivals niet alle hogere kosten kunnen doorrekenen aan concertgangers. "Ook bezoekers hebben te maken met hoge energierekeningen en moeten straks keuzes maken naar hoeveel concerten ze gaan, maar wij hebben juiste volle zalen nodig. Je moet zeker voor 80 procent uitverkopen, wil je uit de kosten zijn. Maar de vraag is wie er dan voor onze hogere kosten gaat opdraaien. De steun heeft ons tijdens corona doen overleven, maar dat wordt straks een desinvestering als we straks alsnog in de problemen komen."

Steun voor zzp'ers

De investering in de jongerencultuur noemt Schans wel positief en hij is blij dat er meer oog is voor zzp'ers. "De steun voor de jongeren is belangrijk voor de aanwas van nieuw talent. Ook zijn we blij met de steun voor de zzp'ers. Er zijn veel schijnzelfstandigen in deze branche die op hun vrijheid waren gesteld, maar de afgelopen twee jaar pakte dat niet goed uit. Het is fijn dat er nu geld voor de zzp'ers is en dat er ook gekeken wordt hoe deze in vaste dienst kunnen komen."

Door: ANP