Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray
De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

Hairspray was in 2002 een hit op Broadway en sleepte acht Tony Awards in de wacht. Een paar jaar later volgde de succesvolle verfilming met John Travolta als moeder Edna, een rol die traditioneel door een man wordt gespeeld. De show speelt zich af in het Amerika van de jaren zestig, een tijd waarin er veel verandert op zowel maatschappelijk vlak als op het gebied van mode, muziek en kapsels. Het verhaal volgt moeder Edna Turnblad en haar dochter Tracy.

Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen zijn verheugd deze bekende musicaltitel weer naar de Nederlandse theaters te brengen. "We zijn ongelofelijk blij dat Richard Groenendijk de rol van Edna Turnblad zal vertolken. Wat ons betreft, is hij op alle fronten de ideale kandidaat", aldus de producenten. "Hairspray maakt op komische en vaak confronterende wijze duidelijk dat je moet kunnen zijn wie je wil zijn. Of je nu wit bent of zwart, dik of dun of graag als vrouw gekleed gaat".

Jubilaris Groenendijk

Groenendijk is blij met deze rol zijn theaterjubileum te vieren. "In 2025 sta ik dertig jaar op het toneel en ik kan me geen leukere manier voorstellen om dat jubileum te vieren dan met de rol van Edna Turnblad in Hairspray. Ik mocht de rol vijftien jaar geleden een aantal keren spelen als vervanger in de toenmalige versie en er is geen feestelijker musical om in te staan. Daarnaast is de voorstelling qua thematiek ook nog eens ontzettend relevant en actueel."

De Graaf & Cornelissen Entertainment brengt de komende tijd verschillende musicals terug in de theaters. Later dit jaar gaat de musical Saturday Night Fever in première en recent maakten ze bekend ook de rechten te hebben verworven voor West Side Story. Op dit moment is Mamma Mia! te zien, die twaalf keer is genomineerd voor een Musical Award.

24 mei '24 ( 8:45)

Ook cultuursector maakt zich op voor actie tegen mogelijke btw-verhoging

Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat laat belangenorganisatie Kunsten '92 weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

23 mei '24 (11:33)

Kluun gaat met 'Help, ik heb een puber' het theater in

Kluun komt na zijn boek Help, ik heb een puber! en podcast ook met een theatervoorstelling over pubers. De schrijver staat vanaf september in zalen door het hele land.

23 mei '24 (10:28)

Nieuwe coalitieakkoord 2024: invloed op de Nederlandse cultuursector

Het nieuwe coalitieakkoord van 2024 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor de Nederlandse cultuursector. Het akkoord bevat zowel positieve als negatieve maatregelen die de sector diepgaand zullen beïnvloeden. Hieronder een gedetailleerd overzicht van wat de cultuursector kan verwachten.

22 mei '24 (10:49)

Gemeente Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

Cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren in de gemeente Arnhem kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Arnhem trekt hier 589.400 euro voor uit. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling, meldt de gemeente.

22 mei '24 ( 9:23)

Boekenbranche onderneemt actie tegen mogelijke btw-verhoging

De boekensector komt in actie tegen de mogelijke btw-verhoging op boeken. Volgens koepelorganisaties leidt die tot een "forse prijsverhoging" en maakt het boeken minder toegankelijk. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) beginnen gezamenlijk een petitie en campagne, laat een woordvoerder van CPNB weten.

22 mei '24 ( 8:55)

Jamai weer terug theater in met ode aan Elton John

Jamai keert later dit jaar terug in theaters door het land met zijn eerbetoon aan Elton John. De reprise van zijn I'm Still Standing-tournee begint op 19 oktober.

21 mei '24 (14:47)

Annabel-zanger Hans de Booij stopt met optreden om gezondheidsklachten

Hans de Booij neemt om gezondheidsredenen afscheid van het podium. De Annabel-zanger vertelt aan De Telegraaf dat hij door fysieke klachten niet meer langdurig kan optreden.

21 mei '24 (11:00)

Altijd al eens jouw eigen kunst in het museum willen zien?

In het nieuwe ‘Tussen Kunst en Niets’ roept radiomaker Wijnand Speelman tijdens zijn programma Wijnand in de Ochtend amateurkunstenaars op om hun werken te delen met de dj. Het mooiste kunstwerk is deze zomer namelijk te zien in het Groninger Museum, meldt 3FM.

21 mei '24 (10:34)

Rick Engelkes na 7 jaar weer terug in theater

Rick Engelkes keert in oktober na zeven jaar afwezigheid terug in het theater. De acteur produceert de voorstelling Murder on the Nile en speelt een van de rollen, maakt zijn bedrijf REP Entertainment dinsdag bekend.

21 mei '24 (10:26)

Eenmalig festival ter vervanging van Tong Tong Fair

Mensen die zich hadden verheugd op een bezoekje aan de Tong Tong Fair in Den Haag werden vorige week teleurgesteld door het nieuws dat het Indische festival het hoofd niet boven het financiële water kon houden. Nu is er weer goed nieuws: er wordt een eenmalig festival georganiseerd ter vervanging van de Tong Tong Fair: Pasar Siang Keci. Het festival wordt georganiseerd op 1 juni in Voorburg. Dit is in hetzelfde weekend als een ander alternatief festival voor de Tong Tong Fair, de Pasar Indonesia. Deze is in hetzelfde weekend te bezoeken, 1 en 2 juni, in De Broodfabriek in Rijswijk, meldt Omroep West.