Coronamaatregelen cultuur

De theaters, concertpodia en bioscopen in Nederland lijken geen nieuwe maatregelen te hoeven doorvoeren na de persconferentie van premier Mark Rutte. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs een flink aantal grote theaters en podia in Nederland.

Groepen van meer dan vijftig personen zijn vanaf dit moment verboden. Maar voor theaters en concertpodia wordt een uitzondering gemaakt, mits zij goed registreren welke bezoekers wanneer in de zaal zitten. "Dit zijn zaken die de cultuursector erg goed geregeld heeft", stelt een woordvoerder van de musical Soldaat van Oranje. "We waarborgen in het theater de 1,5 meter, net zoals alle theaters en podia van Nederland."

'Nergens in Nederland zo veilig als in de theaters op dit moment'

De richtlijnen kunnen in theorie door gemeenten op regionaal niveau worden bijgestuurd, als daar een reden voor is. Maar in de grote steden is er geen enkel podium dat daar op dit moment voor vreest. De grote cultuurinstellingen merken wel op dat zij niet van tevoren door de overheid op de hoogte zijn gesteld van de nieuwe maatregelen die Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdag aankondigden.

"Gelukkig zijn theaters een uitzondering op deze nieuwe regels", stelt een woordvoerder van Het Nationale Theater in Den Haag. "Het is nergens in Nederland zo veilig als in de theaters op dit moment. Onze sector houdt zich aan alle maatregelen en zorgt dat het publiek veilig van een avondje uit kan genieten."

Door: ANP