Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Peepshow Palace: corona-proof podium opent deze zomer deuren in Amsterdam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Deze zomer opent op initiatief van Theatergroep de Warme Winkel in nauwe samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam een speciaal ontworpen corona-proof theater & concertzaal, het Peepshow Palace. Het ontwerp bestaat uit twee verdiepingen van privécabines die rondom het podium zijn geplaatst. Tijdens het Peepshow Palace Festival in juli en augustus zullen er zes dagen per week theatervoorstellingen en optredens van verschillende bands te zien en te horen zijn. Dit meldt Theatergroep De Warme Winkel & Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.
Het initiatief ontstond bijna twee maanden geleden bij De Warme Winkel nadat de anderhalvemetersamenleving was aangekondigd. Mede-artistiek leider Vincent Rietveld: “Het is voor niemand leuk als een tribune maar voor een kwart bezet is: niet voor de artiest en niet voor het publiek, en bovendien onbetaalbaar”. De oplossing werd gevonden in het plaatsen van het publiek in een cirkel en een draaiend podium in het midden. Niet toevallig ook het ontwerp van peepshow theaters.
 

Corona-proof

 
Het ontwerp is corona-proof omdat het publiek in eigen privécabines zit, maar kan ook veel compacter worden uitgevoerd. Daardoor wordt de afstand tussen het publiek en de artiesten niet te groot en kan er toch genoeg publiek komen om het geven van concerten en spelen van voorstellingen financieel haalbaar te maken.
 

Samenwerking Warme Winkel en Brakke Grond

 
De Warme Winkel beschikt niet over een eigen theater, daarom werd gezocht naar een theater of concertzaal die het aandurfde dit plan samen uit te voeren. De Brakke Grond in Amsterdam bleek direct enthousiast en over een ideale geschikte zaal te beschikken. Bart Govaert (directeur de Brakke Grond) zegt: ”Nadat ook wij met de Brakke Grond drie maanden lang onze deuren noodgedwongen gesloten moesten houden, sprak dit spannende project van de Warme Winkel ons natuurlijk direct aan. Het biedt ons de kans om ondanks deze moeilijke tijden deze zomer alsnog op een heel originele manier programmatie mogelijk te maken. We willen hier dan ook met veel enthousiasme mee de schouders onder zetten”. Op dit moment wordt in gezamenlijkheid gewerkt aan de programmering die binnenkort bekend wordt gemaakt. Wel staat al vast dat De Warme Winkel de opening zal verzorgen.
 

Allereerste speciale coronatheater

 
Het ontwerp voor het coronatheater is ontwikkeld door ontwerper Prem Scholte Albers en decorbouwer Maarten Smids (Man met de Hamer), samen met en naar idee van De Warme Winkel. De capaciteit van het theater is 96 bezoekers per voorstelling, maar het ontwerp is modulair uit te breiden en te verkleinen. Er zijn zowel in Nederland als daarbuiten meerdere ontwerpen voor aangepaste publieksopstellingen voor theatervoorstellingen en concerten voor tijdens de coronacrisis gelanceerd. Meerdere hebben ook een cirkelvormige opstelling en/of gescheiden cabines. Zover bekend is dit echter het eerste speciale coronatheater dat ook echt gerealiseerd wordt.
 
Voor informatie over het Peepshow Palace Festival, hou de websites van de Brakke Grond en de Warme Winkel in de gaten.
 
Door: Nationale Recreatiegids
26 april '24 ( 9:18)

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Zij heeft daar kanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging tot het bestrijden van kankercellen in haar neus was niet succesvol.

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.

25 april '24 ( 8:44)

30 miljoen euro opbrengst voor schilderij Gustav Klimt bij veiling

Een schilderij van Gustav Klimt heeft 30 miljoen euro opgebracht op een veiling in Wenen. Het gaat om het onafgemaakte werk Bildnis Fräulein Lieser.

24 april '24 (15:59)

Nederlandse voetbaldocumentaire wint prijs op filmfestival in India

De Nederlandse documentaire I Am Somebody heeft een prijs gewonnen op het Lucknow International Children's Film Festival in India. Dat heeft regisseur Jamillah van der Hulst gemeld. De film werd bekroond als beste documentaire. Op het festival werden 500 producties uit 91 landen vertoond.

24 april '24 (12:33)

Rijksmuseum Twenthe wil eenzaamheid onder jongeren aanpakken met kunst

De digitale wereld brengt ons allemaal heel dicht bij elkaar, maar duwt ons ook verder van elkaar weg. Ook jongeren lijden hieronder, ziet Rijksmuseum Twenthe. Het museum wil daarom jongeren samenbrengen met kunst. Dat idee ontstond tijdens de museumnacht, meldt AD.

23 april '24 (14:58)

Richard Groenendijk hoofdrolspeler bij terugkeer musical Hairspray

De musical Hairspray keert volgend jaar oktober terug in de Nederlandse theaters. Voor de grote rol van Edna Turnblad is cabaretier Richard Groenendijk gecast, die daarmee gelijk ook viert dat hij dertig jaar in het vak zit. Dat maakte theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment dinsdag bekend.

23 april '24 ( 9:48)

14 de musical, over leven van Johan Cruijff, stopt na drie jaar

14 de musical, de muziekvoorstelling over het leven van voetballegende Johan Cruijff, stopt deze zomer. Dat heeft producent Wolter Lommerde maandag bekendgemaakt. De laatste uitvoering is te zien op zaterdag 6 juli. De voorstelling heeft dan drie jaar gespeeld in het AFAS Theater in Leusden.

23 april '24 ( 9:11)

Jandino gaat op tournee en dat weten zijn fans

De website van komiek Jandino Asporaat is maandagavond enige tijd uit de lucht geweest door het grote aantal bezoekers. Vele tienduizenden mensen bezochten de pagina nadat Asporaat had aangekondigd volgend seizoen weer op tournee te gaan. De problemen waren na pakweg een kwartier verholpen.

23 april '24 ( 8:56)

Alex Klaasen werkt aan nieuwe musical

Alex Klaasen en componist Peter van de Witte werken samen aan een nieuwe musical. Dat heeft de cabaretier gemeld in het radioprogramma Volgspot. Het tweetal won zondagavond de Annie M.G. Schmidtprijs voor het lied 152W96TH street uit de voorstelling No Ponies.