Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Wie een natuurijsklassieker wint, schrijft geschiedenis'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nu door de Elfstedentocht in coronatijd zo goed als zeker een streep is gezet, is de hoop van de marathonschaatsers verlegd naar het rijden van een onvervalste natuurijsklassieker. "Wie een klassieker wint, schrijft geschiedenis’’, stelt de stichting die sinds 1991 de traditionele wedstrijdtochten op natuurijs organiseert. ‘’We zijn er volop mee bezig en als het ijs meezit, gaan ze er komen. Daar zetten we op in’’, zegt voorzitter David Pos van de Stichting Natuurijs Klassiekers.

Maar dan moet de vorst wel serieus doorzetten, want Pos toonde zich dinsdag somber na wat ijsinspecties. "Het was een prachtige zonnige dag, maar weinig kou. Het heeft zelfs gedooid. Er is nauwelijks ijs bijgekomen. Een verloren dag en dat was wel een domper. Het zag er zo rooskleurig uit. Na die harde wind en de sneeuw zou de wind gaan liggen en de vorst komen; 14 graden onder 0 werd gezegd, maar ik zag het water van de daken druipen en niet alleen hier in Het Gooi, maar ook in Groningen en Noord-Holland heeft het overdag niet gevroren, maar gedooid.’’

Nog altijd zijn de voorspellingen gunstig. Er komen volgens de weersvoorspellers extreem koude dagen en nachten aan. "Als het overdag onder 0 blijft en ‘s nachts hard vriest en het blijft windstil, dan kan het hard gaan op de plassen en meren. Daarvan liggen er al redelijk wat dicht. Maar het mag dan niet gaan kwakkelen met overdag dooi en maar enkele uren echte vorst. Dan groeit het ijs te weinig aan.’’

Nauwelijks herinneren

Pos kan zich nauwelijks herinneren wanneer de laatste echte natuurijsklassieker is geweest. De website van de stichting vermeldt dat er sinds de winter van 1939/1940 meer dan honderd klassiekers zijn verreden, met als laatste in januari 2013 de Ronde van Skarsterlân, een zogenoemde neoklassieker. "We hebben elf traditionele klassiekers en zeven neoklassiekers, wedstrijden die er later zijn bijgekomen, maar die volwaardig meetellen", aldus Pos.

De Noorder Rondritten in Groningen is de oudste, de Oldambtrit in diezelfde provincie is het vaakst gehouden. Verder pronkt de stichting met nostalgische namen als de Ronde van Loosdrecht, de Holland Venetiëtocht, De 100 van Earnewoude, de Noordwesthoekrit, de Amstelmeer Marathon, de Rottemerentocht, de USA Marathon, de Veluwemeertocht en de Driedaagse van Ankeveen. "Ik kan niet zeggen welke tocht er eventueel als eerste kan worden georganiseerd. Ik zou zeggen dat ze allemaal gelijke kansen hebben, maar wat zou het mooi zijn als we ze weer kunnen organiseren."

Het wachten is op toestemming om een zogeheten schaatsbubbel op natuurijs te mogen creëren. De KNSB stuurt woensdag een plan van aanpak voor een mogelijk Nederlands kampioenschap op natuurijs naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als dat erdoorheen komt, wil de Stichting Natuurijs Klassiekers doorpakken.

Door: ANP

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.