Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuwe studie toont aan: dodelijkste rampen extreem weer verhevigd door klimaatverandering

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
natuurrampen
De tien dodelijkste rampen door extreem weer van de afgelopen twintig jaar zijn allemaal verhevigd door klimaatverandering. Die conclusie trekken klimaatwetenschappers in een studie van het initiatief World Weather Attribution (WWA). Ze constateren in hun donderdag verschenen overzichtsartikel dat het "nergens veilig is voor klimaatverandering". Zowel in arme als rijke landen vallen slachtoffers, al voeren ontwikkelingslanden de lijst aan.

Veruit het dodelijkst was volgens het overzicht de langdurige droogte die Somalië tussen 2010 en 2012 trof. Doordat oogsten massaal mislukten, ontstond ernstige hongersnood onder de bevolking. Het voedselgebrek werd naar schatting meer dan een kwart miljoen mensen fataal. De cycloon Nargis, waarvan ook duidelijk is dat die intenser was door het veranderende klimaat, staat op de tweede plaats. In het zuiden van Myanmar kwamen door deze tropische storm ruim 138.000 mensen om het leven in 2008.

In totaal kwamen bij de tien rampen uit het overzicht meer dan een half miljoen mensen om het leven. Ook Europa kreeg te maken met klimaatgerelateerde rampen die duizenden mensen vroegtijdig deden overlijden. In het overzicht staan drie hittegolven, waarvan die in 2022 de meeste oversterfte veroorzaakte. In de periode van extreme hitte stierven toen ruim 53.000 mensen meer dan normaal te verwachten zou zijn. Een jaar later kreeg vooral Zuid-Europa opnieuw te maken met zinderende temperaturen. Volgens de analyses van WWA lagen de pieken in de temperatuur door de opwarming van de aarde tot wel 3,5 graden hoger dan als er geen klimaatverandering was geweest.

Gevolgen klimaatverandering zichtbaar

"Rond de eeuwwisseling werd over klimaatverandering nog vaak gedacht als een bedreiging die ver weg was", zegt klimaatonderzoeker Sjoukje Philip van het KNMI, die aan de studie meewerkte. "Maar inmiddels hebben we twintig jaar aan attributiewetenschap, die een direct verband laat zien tussen klimaatverandering en recordbrekende hittegolven, droogte, bosbranden en stormen." Die berg wetenschappelijk bewijs zal de komende jaren verder groeien, zegt ze, want het klimaat blijft verder opwarmen. Ook de onderzoeksmethodiek is ook nog steeds in ontwikkeling.

WWA bracht de overzichtsstudie onder meer uit om stil te staan bij het eigen tienjarige jubileum. Het rapport verschijnt tevens kort voor de VN-klimaattop in Bakoe, de COP29. De opstellers hopen dat het politieke leiders die daar vanaf 11 november bijeenkomen "de ogen zal openen".

18 juni '25 (13:26)

Droog en zonnig zomerweer met kans op een hittegolf

Het blijft voorlopig droog en zonnig zomerweer. De temperatuur gaat volgende week nog een stukje verder stijgen. Daardoor wordt de kans op een hittegolf ook groter. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.

17 juni '25 ( 8:17)

Aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen

Het aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen. Tussen oktober vorig jaar en eind februari zijn via DNA-onderzoek 85 verschillende wolven in Nederland vastgesteld. Daarvan zijn er 41 'nieuw', wat betekent dat van deze wolven niet eerder DNA werd aangetroffen. Van de overige 44 zijn eerder wel al erfelijke sporen aangetroffen, staat in de voortgangsrapportage van BIJ12.

16 juni '25 ( 8:55)

Stevige onweersbuien zaterdag in Limburg

In Limburg kan het zaterdagavond plaatselijk tot een stevige onweersbui komen. Daarbij valt veel regen in korte tijd, waardoor tunnels en kelders kunnen onderlopen. In de heuvels is er een klein risico op modderstromen. Door plotselinge windstoten kan er enige overlast ontstaan voor buitenactiviteiten, waarschuwt het KNMI.

16 juni '25 ( 8:38)

Nog nooit eerder werd het zo warm op 14 juni als dit jaar

Het is in de geschiedenis niet eerder ergens in het land zo warm geworden als deze zaterdag. Om 14.50 uur werd het in Twente 31,8 graden, waarmee het oude record met 0,1 graden werd verbroken, meldt Weeronline.

13 juni '25 (13:39)

Eerste tropische dag van het jaar gemeten

Vrijdag is officieel de eerste tropische dag van 2025 geworden, nadat het kwik in De Bilt in de vroege middag boven de 30 graden uitkwam. Daarmee is het zomerseizoen volgens meteorologische maatstaven officieel begonnen. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 (11:33)

Zinderende hitte gevolgd door zware avondbuien in het zuiden van Nederland

Vrijdag belooft een zomerse dag te worden met tropische temperaturen in grote delen van Nederland. Toch eindigt de dag in het zuiden van het land met een minder aangename verrassing: het KNMI waarschuwt daar voor intense onweersbuien, hagel en windstoten. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:52)

Halsbandparkiet zonder kop gevonden in bos Capelle: reeks dierenmishandelingen houdt aan

In het Schollebos in Capelle aan den IJssel is opnieuw een dode vogel zonder hoofd aangetroffen. Het slachtoffer, een halsbandparkiet, werd zondag gevonden. De vondst volgt op eerdere gruwelijke incidenten waarbij ook ganzen en andere dieren op vergelijkbare wijze werden mishandeld. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:44)

Harde wind zorgt voor benarde situatie voor suppers op Valkenburgse Meer

Een middagje suppen liep donderdag anders dan gepland voor een vrouw en haar kind op het Valkenburgse Meer. De twee kwamen door stevige windvlagen niet meer op eigen kracht aan land en moesten gered worden door de hulpdiensten. Dit meldt Sleutelstad.