Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe ontstaat het noorderlicht (en waarom zien wij dit ook in Nederland)?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hoe ontstaat het noorderlicht (en waarom zien wij dit ook in Nederland)?
De afgelopen maanden kleurde de Nederlandse hemel een aantal keren allerlei verschillende kleuren, van dieprood tot felgroen. Ook gisteravond was op veel plaatsen in het land het noorderlicht te zien. Normaal gesproken denk je aan dit bekende fenomeen aan landen zoals Noorwegen, Denemarken en Finland. Toch is het noorderlicht steeds vaker ook in ons eigen land te zien. Maar hoe ontstaat dit fenomeen en waarom kunnen wij die steeds regelmatiger in Nederland zien? Wij zochten het voor jou uit.

Nederlanders die het noorderlicht een keertje willen zien hoeven niet langer een vakantie naar Scandinavië te boeken. Die is tegenwoordig ook steeds vaker vanuit de achtertuin te zien, en reikt soms zelfs tot aan België. Hoe dat kan: de zon.

Ontstaan van het noorderlicht

Het licht dat van de zon afkomt zijn eigenlijk allemaal kleine straaltjes energie met een elektrische lading. De zon produceert hier enorm veel van en reikt helemaal tot de aarde én verder. Anders zouden wij de andere planeten in het zonnestelsel natuurlijk ook niet kunnen zien.

Oké, dus licht is eigenlijk een elektromagnetische stralingsgolf. Maar hoe zorgt dit dan voor al die vrolijke kleurtjes in de hemel? Dat heeft te maken met de verhouding tussen de zon en de atmosfeer. De zon schiet voortdurend lichtdeeltjes uit, onder andere naar de aarde. Die deeltjes vallen niet als sneeuwvlokken uit de lucht, maar komen met hoge snelheid op de aarde af. Maar voordat deze de aarde echt bereiken, moeten de deeltjes door de atmosfeer.

Daar botsen de lichtdeeltjes met zuurstof- en stikstofatomen. Tijdens dit proces komt energie vrij door wrijving. Het zorgt ervoor dat de hemel wordt verlicht met allerlei kleurrijke lichtjes: het noorderlicht. Dat kennen zij ook op het zuidelijk halfrond, maar dan onder de niet zo verrassende noemer ‘zuiderlicht’.

Noorderlicht in Nederland

Zoals gezegd hoef je tegenwoordig dus niet meer naar het noorden te reizen om dit natuurfenomeen te ervaren. Zo konden mensen in september en november van vorig jaar het natuurverschijnsel ook hier aanschouwen. Goed nieuws voor mensen die dit een keer willen zien. De verwachting is zelfs dat het noorderlicht de komende jaren steeds vaker zichtbaar is in ons kikkerlandje op 51 graden noorderbreedte. Om de elf jaar is er een hoogtepunt in de zonneactiviteit. Omdat er dan veel extra deeltjes door de ruimte vliegen, is de kans om het noorderlicht hier te zien ook groter.

Wanneer een grote hoeveelheid deeltjes naar ons toe komt, wordt er gesproken van een zonnestorm. Ook dit vergroot de kans dat het noorderlicht ook in Nederland te zien is. Vaak kan je dat door het hele land zien, maar op plekken waar weinig lichtvervuiling is, kun je het noorderlicht beter zien. De sensor van een camera is hier ook beter in dan onze ogen. 

06 december '24 ( 9:10)

Eerste winterstorm gemeld door Weeronline

Op Vlieland is vrijdagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur een gemiddelde windsnelheid van windkracht 9 gemeten. Volgens Weeronline is het daarmee officieel de eerste winterstorm van dit winterseizoen. Het is de zevende storm van dit jaar.

05 december '24 ( 9:15)

Nederlanders afgelopen jaar vaker beroofd van fietsen

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 9:05)

ANWB waarschuwt voor 'Sintspits'

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.