Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hitte en droogte laatste jaren ergste in 2000 jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De reeks van droogten en hittegolven sinds 2014 in Nederland en Centraal-Europa is uniek voor zeker de laatste 2000 jaar. Uit onderzoek blijkt dat zo’n serie in ons deel van Europa nooit eerder is voorgekomen.

Hitte en droogte leidden de afgelopen jaren onder meer tot bijzonder lage waterstanden in rivieren en het massaal afsterven van bomen in het centrale deel van Europa. Er kwamen vaak extreem lage grondwaterstanden bij die ook de groei van andere gewassen parten speelde. Het veranderende klimaat is waarschijnlijk de veroorzaker van deze bijzondere periode, zeggen de onderzoekers in de Britse krant The Guardian.

Wetenschappers gebruikten hout om uit te vinden hoeveel water bomen door de tijd tot hun beschikking hadden. Voor de laatste honderd jaren onderzochten ze levende eiken. Om over de periode daarvoor tot in de middeleeuwen uitspraken te kunnen doen, werd hout uit oude gebouwen gebruikt, zoals kerken. Of hout dat in rivierbeddingen of grindafzettingen teruggevonden was. Om het weer in de Romeinse tijd te kunnen onderzoeken, namen de onderzoekers hun toevlucht tot hout dat bij voorbeeld was gebruikt om putten te bouwen. Het onderzochte hout kwam uit Tsjechië en Beieren en is representatief voor Centraal-Europa.

Droogten nu extremer

Uit het onderzoek, dat onder leiding stond van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en gepubliceerd is in het wetenschapsblad Nature Geoscience, blijkt dat het vaak hete en droge zomerweer sinds 2014 niet eerder in de zich over de voorgaande 2000 jaar uitstrekkende onderzoeksperiode is voorgekomen. En bovendien extremer was dan eerdere historische droogten uit het verleden, zoals de Renaissance-droogte, in de zestiende eeuw.

Vooral voor de land- en bosbouw betekenen de zomers, zoals we die de laatste jaren hebben gehad, een flinke bedreiging, zeggen de onderzoekers. Oogsten mislukken deels en steeds grotere delen van bosgebieden krijgen met boomsterfte te maken.

Meer kans extreme regenval

Behalve met hitte en droogte gedurende de zomers, lijkt het veranderende klimaat in de winters juist ook extreem nat weer te kunnen opleveren. Extreme regenval, zoals die van zaterdag 3 oktober 2020 die in het Verenigd Koninkrijk tot de natste dag ooit uitgroeide, lijkt tegenwoordig drie keer vaker voor te komen dan vroeger. De Engelse Met Office, die dit type extremen heeft onderzocht, verwacht dat de kans op een herhaling ervan tijdens de wintermaanden rond 2100 zelfs tien keer groter zal zijn, als geen maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan.

Ook in Nederland hebben de vaak droge en hete zomers van vooral de laatste drie jaar tot een opflakkerende discussie geleid over ons waterbeheer. Daar waar dit tot voor kort vooral op de afvoer van overtollig water was gericht, hebben de droogten van de voorbije jaren ervoor gezorgd dat nu ook wordt nagedacht over hoe we voldoende regenwater voor de zomermaanden vast kunnen houden, om niet opnieuw in de problemen te komen door eventuele nieuwe droogten.

Door: ANP

16 januari '25 (10:54)

Zwijn valt twee wandelaars aan: 'Zwijnen zijn de grootste rotzakken van het bos'

Vorige week zaterdag zijn twee wandelaars in het bos bij Elspeet aangevallen door een zwijn. Vader en zoon waren samen aan de wandel, toen ze het dier tegenkwamen. Volgens ecoloog Lars Soerink is het zeldzaam dat een zwijn in de aanval gaat, maar de tijd van het jaar verklaart veel. Het is namelijk de paarperiode, waardoor mannelijke zwijnen extra veel testosteron hebben. Dit meldt Omroep Gelderland. 

16 januari '25 ( 9:00)

Flink minder dijk hoeft verstevigd te worden

Ongeveer 1400 kilometer dijk moet worden versterkt tot 2050, flink minder dan de 2000 kilometer die eerder is berekend. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook dit getal kan komende jaren nog veranderen.

16 januari '25 ( 8:45)

Dichte mist wederom reden voor code geel in Nederland

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (11:33)

Code geel vanwege dichte mist in deel van land opgeheven

De weerswaarschuwing code geel die het KNMI had afgegeven voor dichte mist, is in een deel van het land voorbij. Voor Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen geldt inmiddels geen waarschuwing meer.

15 januari '25 ( 8:55)

Code geel in Nederland vanwege dicht mist

In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.

13 januari '25 ( 8:45)

Voor het eerst deze winter temperatuur gedaald tot -6

Voor het eerst deze winter is het lokaal kouder dan -5 graden. In het Groningse Eelde daalde de temperatuur tot -6, meldt Weeronline. Bij temperaturen onder de -5 graden is sprake van matige vorst.