Maatregelen Den Haag zomer

Naar verwachting zullen veel mensen er voor kiezen tijdens deze zomerse dagen naar de badplaatsen van de Den Haag af te reizen. De Hofstad neemt daarom maatregelen om de bezoekersstromen tijdens deze zonnige dagen in goede banen te leiden. Dit is waar je rekening mee moet houden.

Zo adviseert de gemeente Den Haag om niet met de auto tot aan de kuststrook te rijden, maar die meteen al vóór of direct ná binnenkomst in Den Haag te parkeren op een van de parkeerterreinen aan de stadsranden of in de talloze parkeergarages in de stad. Neem vanaf daar tram, bus, deelfiets of deelscooter; dan ben je binnen een kwartier op het strand. Met dit advies wil de gemeente Den Haag voorkomen dat mensen urenlang in een hete auto in de file staan of doelloos ronddolen op zoek naar een plekje dat er vrijwel zeker niet meer is.
 
Met dit dringende reisadvies – en een aantal specifieke maatregelen – wil de gemeente Den Haag ervoor zorgen dat iedereen die dat wil plezierige dagen kan beleven langs het elf kilometer lange zandstrand, en bijvoorbeeld niet urenlang in een hete auto in de file staan of doelloos ronddolen op zoek naar een plekje dat er vrijwel zeker niet meer is.
 

'Er komt een fantastische periode aan'

 
“Van Scheveningen tot Kijkduin stellen wij alles in het werk om een gastvrije badplaats te zijn”, zegt loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer. “Er komt een fantastische periode aan, met een groot aantal dagen met zomers weer. Bewust reizen hoort bij een mooie stranddag. Kortom, zeg ik dan ook tegen alle Hagenaars, dagjesmensen en toeristen uit binnen- en buitenland: maak gebruik van alle vervoersalternatieven die deze stad biedt!”
 

Scheveningen

 
Vooral Scheveningen – de grootste en oudste badplaats van Nederland – maakt jaarlijks enkele momenten van topdrukte mee en is wel wat gewend. Wat dit jaar anders maakt, is corona. Niet alleen blijven de coronamaatregelen onverminderd van kracht, ook vieren dit jaar meer Nederlanders vakantie in eigen land en vinden meer toeristen uit buurlanden de snelweg naar de Haagse kust.
 

Dringend beroep op eigen verantwoordelijkheid

 
“Dat stelt ons voor een grote uitdaging”, zegt Hilbert Bredemeijer. “Eenmaal op onze 11 kilometer lange en gemiddeld 100 meter brede stranden, hebben mensen in principe de ruimte om zich aan de 1,5 meter afstand te kunnen houden. De uitdaging zit ‘m vooral in het bereiken van het strand. Dat begint met slim reizen en daarom doen wij een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van toeristen en dagjesmensen: neem naast zonnebrand ook gezond verstand mee! Daarnaast zijn er nog prachtige parken direct grenzend aan de kust en kunnen bezoekers ook overwegen pas later naar Den Haag te reizen, want de zon gaat pas rond half tien onder”.
 

Drie keer zoveel handhavers

 
Tegelijk treft het stadsbestuur ook extra maatregelen. Zo worden vooral op Scheveningen twintig handhavers ingezet (drie keer zoveel als normaal), onder meer om overlast tegen te gaan. Ook wordt nadrukkelijk toegezien op het openhouden van doorgangen voor hulpdiensten. Daarnaast haalt de gemeente aan de kust tijdelijk de wielklem van stal voor kentekens die niet hebben betaald (of waarvan de maximale parkeerduur is verstreken) en waarvan de NAW-gegevens niet bekend zijn bij de gemeente.
 
“We doen dit om grenzen te stellen”, zegt loco-burgemeester Bredemeijer. “We zijn een gastvrije badplaats, maar dat mag geen vrijbrief zijn om moedwillig regels te overtreden”.
 
Ook zet de gemeente vanaf de ochtenden vijftig verkeersregelaars in op verkeerspunten en bij parkeergarages, extra fietscoaches bij aankomstplekken en (pop-up)fiets- en scooterstallingen, plus extra hosts (gastvrijheid) op de boulevard.
 
Voor meer informatie over de bereikbaarheid van Den Haag, zie de websites van de gemeente Den Haag en van Park&Bike Den Haag.
 
Door: Nationale Recreatiegids