Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: goedkope e-bikes hebben vaak zwakke remmen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Acht van de tien remmen zijn de zwakste schakel bij de e-biketest 2020 van de ANWB. In de test zijn tien budget e-bikes van rond de 1.000 euro flink op de proef gesteld. Van de tien fietsen raadt de ANWB er slechts vier aan. Dit meldt de ANWB.

De overige zes fietsen kregen minpunten of scoorden onvoldoende. Opvallend genoeg bleken alle accu’s volgens twee accu-experts wel veilig in gebruik en qua constructie. De bevindingen van het testteam staan in de nieuwste ANWB Kampioen, die gisteren is verschenen. 

Goedkope e-bike? Zwakke remmen

Zowel de afstelling als de remmen zelf lieten bij de eerste test al te wensen over. De achterremmen bleken zwak: de Pro E-bike en Vogue kwamen respectievelijk 15,5 en 20,5 meter te ver tot stilstand op een droge weg. Want bij de test op droog wegdek met alleen de achterrem mag de remweg volgens Europese regelgeving met een beginsnelheid van 25 kilometer per uur maximaal elf meter zijn. Alleen de fietsen van B’Twin en Vermont haalden de gestelde eisen al bij de eerste test. Met een langere remweg neemt het risico op een ongeval in het verkeer toe. Zeker als de fiets ook nog wordt overbelast. Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan gewicht’. Dat is gemiddeld 130 kilo (= fiets + berijder + eventuele bagage). Als dat gewicht hoger wordt dan is de remweg nog langer.

Budget e-bikes ook op andere punten zwak

Ook op andere punten stelden de budget e-bikes teleur. Zoals problemen met de ondersteuning, of zeer gebrekkige (en daardoor kwetsbare) bedrading naar de accu.

Vier merken wilden meedoen aan een hertest: Popal, Pro E-bike en Anyway slaagden hierbij alsnog. De achterrem van Sparta bleek ook bij de hertest niet krachtig genoeg, ondanks de betere afstelling. De fabrikant van de Anyway heeft het betreffende model onmiddellijk zelfs voorzien van een krachtiger achterrem, naar aanleiding van de eerste remtest. Mede door deze pro-actieve houding heeft Anyway - die op andere punten al goed scoorde - de test gewonnen.

Adviezen ANWB

De ANWB adviseert bij aankoop te informeren of de remmen voldoen aan de Europese regels ( zo genoemde EPAC-norm). Daarnaast is het verstandig om expliciet om optimale afstelling van remmen, maar ook van andere onderdelen, zoals versnellingen en bedrading, te vragen. Bij twijfel over de remkracht adviseert de ANWB altijd terug te gaan naar de dealer of verkoper. Tot slot is het volgens de ANWB verstandig om met regelmaat je remmen te laten controleren.

De volledige Kampioen Budget E-bike Test 2020 vind je hier.

Door: Nationale Recreatiegids

 

Lees ook: Dit is de top 5 beste e-bikes van dit moment

 

10 oktober '24 ( 8:40)

Populatie dieren neemt sterk af: "komende jaren cruciaal om verder natuurverlies te stoppen"

De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.

10 oktober '24 ( 8:26)

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden vinden natuur- en brancheorganisaties

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.

09 oktober '24 (13:11)

Provincie steunt nieuwe fietstunnel in Heiloo met 2,2 miljoen euro

De provincie Noord-Holland heeft een flinke bijdrage van 2,2 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heiloo. Dit geld is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een verbeterde fietsroute op Landgoed Nijenburg. Deze maatregelen zijn nodig omdat er drie onbewaakte spoorwegovergangen in het Heilooërbos gesloten worden. Dankzij dit project blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars en ontstaat er een belangrijke fietsverbinding tussen Heiloo, Alkmaar en Bergen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

09 oktober '24 (11:18)

Code geel in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg kan woensdagmiddag en -avond veel regen vallen. Het KNMI heeft voor de provincie Limburg code geel uitgegeven.

09 oktober '24 ( 9:50)

Bijzondere vondst in IJsselmeer: Romeins veenbos ontdekt door Urker duo

In de wateren voor de kust van Urk hebben Jelle en Janna, twee lokale snorkelaars, een opmerkelijke vondst gedaan. Op de bodem van het IJsselmeer stuitten ze op de overblijfselen van een veeneikenbos dat afkomstig is uit de Romeinse tijd. Dit meldt Omroep Flevoland.

08 oktober '24 (15:34)

Faunabeheer Zeeland geeft meer mogelijkheden voor grauwe ganzen en brandganzen

Faunabeheer Zeeland (FBE) krijgt meer mogelijkheden om grauwe ganzen en brandganzen te doden. Gedeputeerde Staten hebben besloten daarvoor een vergunning te verlenen, omdat de afgelopen jaren door de toename van het aantal grauwe ganzen en brandganzen ook de schade aan landbouwgewassen is toegenomen.

07 oktober '24 ( 8:30)

Bij helder weer is komeet in oktober zichtbaar met blote oog

Tussen 11 en 15 oktober is de komeet Tsuchinshan-ATLAS dichter bij de aarde dan de planeet Venus en daarom te zien met het blote oog, stelt Weeronline.

03 oktober '24 (11:00)

Negatief zwemadvies voor Merwelanden-plas nabij Chemours-fabriek nu doorspoelen stopt

De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.

03 oktober '24 (10:39)

Wintersport en bijbehorende toerisme wordt bedreigd door klimaatverandering

Wintersport en het bijbehorende toerisme gaan door de opwarming van de aarde een "sombere toekomst" tegemoet. Daarvoor waarschuwen de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en de Internationale Ski en Snowboard Federatie (FIS). De twee organisaties zijn een samenwerking aangegaan om de wintersportsector hier bewuster van te maken. Het is de eerste samenwerking ooit tussen de VN-organisatie en een sportbond.

03 oktober '24 (10:17)

Zuidpier IJmuiden per direct gesloten door stormschade

De Zuidpier in IJmuiden is per direct gesloten. Volgens Rijkswaterstaat is er door storm Aitor op 27 september schade ontstaan aan het wegdek. Daarom is de pier niet meer veilig voor weggebruikers.