Surfdrama Scheveningen

In Scheveningen is diep bedroefd gereageerd op de dood van vijf "fitte, jonge, sportieve mensen die daar de zee als hun broekzak kenden, maar toch in de problemen raakten." Dat zei burgemeester Johan Remkes van Den Haag gisteren tijdens een persconferentie over het surfongeluk van de avond ervoor. De kustwacht liet rond dezelfde tijd weten de zoektocht naar het vijfde slachtoffer van het surfdrama te hebben gestaakt.

"Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap en daarbuiten is onvoorstelbaar." Remkes drukte de slachtoffers, nabestaanden en vrienden van de slachtoffers op het hart dat "we allemaal om u heen staan" en niet alleen nu. "Zij, hun familie en vrienden verdienen vandaag, morgen en overmorgen onze steun."

De burgemeester sprak zijn grote waardering uit voor het werk van de hulpdiensten. "De KNRM, GGD, politie, brandweer en kustwacht hebben als bezetenen samengewerkt", vatte hij hun optreden samen. "Ik ben diep onder de indruk."

Evalueren

De betrokken diensten gaan hun eigen optreden evalueren en de veiligheidsregio komt in de loop van volgende week met de eerste informatie daarover naar buiten, beloofde Remkes. "Schuim heeft een belangrijke rol gespeeld natuurlijk. Ook voor de redding, men zag het onderscheid tussen strand en schuim niet."

Onderzocht wordt natuurlijk of er meer waarborgen moeten zijn voor de veiligheid. Luister in ieder geval goed naar waarschuwingen van het KNMI. Contact met de surfscholen heeft Remkes naar eigen zeggen nog niet gehad.

Ervaring

Het is volgens hem te vroeg om precies vast te stellen wat er is gebeurd. "Hoe kan het dat mensen met zoveel ervaring volkomen overvallen zijn?"

Wel reageerde hij boos dat aan de andere kant van het havenhoofd tot in de avond gewoon werd doorgesurft. "Het is in alle opzichten onbestaanbaar dat er een reddingsoperatie bezig was, en er even verderop nog werd gesurft."

Zoektocht gestaakt

De kustwacht liet gistermiddag weten dat er niet meer verder gezocht zou worden naar het vijfde lichaam van surfdrama: "Aan het begin van de middag is de zoekactie op het water en vanuit in de lucht in overleg met de hulpdiensten beëindigd. Helaas is de vijfde persoon niet gevonden. We wensen alle nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd", twitterde de Kustwacht dinsdagmiddag.

"We hebben lange tijd onder lastige omstandigheden een klein gebied waar de slachtoffers zijn gevonden grondig doorzocht met boten, voertuigen en vanuit de lucht. Maar hebben helaas niks gevonden. Op een gegeven moment moet je de lastige beslissing nemen om te stoppen met zoeken", aldus een woordvoerder van de Kustwacht tegen het ANP.

23-jarige Delftenaar

Hij sluit zeker niet uit dat op een later moment het stoffelijke overschot nog ergens wordt aangetroffen. Voor zover de politie Haaglanden heeft kunnen vaststellen, is de vermiste man een 23-jarige Delftenaar.

Door: ANP