Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe zit dat toch met die ondergelopen bollenvelden in Noord-Holland?

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het lijkt alsof er spontaan een nieuw merendistrict is ontstaan in de kop van Noord-Holland. Waar in de lente de beroemde bollenvelden in kleurrijke bloei staan, zijn er nu waterplassen zover het oog reikt. Het leidt tot verbazing bij toeristen en voorbijgangers: Wat is hier aan de hand? Het antwoord ligt in een actie van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit meldt de NOS.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we hoeven ons geen zorgen te maken. Met de stijging van de zeespiegel – om maar iets te noemen – heeft het bijvoorbeeld niets te maken. Ook gaat het niet om waterberging, of een ijsbaan in wording. Maar wat is het dan wel? Het verlossende antwoord komt van bloementeler Nico Blokker: “We zetten het land onder water om schimmels en bacteriën te doden”. Daarnaast draagt het onder water zetten van de velden ook bij aan het ‘verwijderen’ van oude bollen. 
 

Dankzij de Duitsers

 
Het fenomeen vindt zijn oorsprong in het oorlogsjaar 1944. Om te voorkomen dat de geallieerden bij de Wieringermeer een aanval konden uitvoeren, namen de Duitsers een rigoureuze beslissing: ze zetten het hele gebied onder water. Dat had een onverwacht neveneffect, zo ontdekte een bloementeler in de polder. Vóór 1944 had hij regelmatig te maken met ziektes en slechte bollen, maar nadat de Wieringermeer maanden onder water had gestaan, was hij ban deze problemen af. 
 

Beter voor het milieu

 
Sindsdien is het onder water zetten van land een beproefde methode in het verbeteren van de kwaliteit van de bollenvelden. Bloementeler Blokker: “Vroeger gebruikten we bestrijdingsmiddelen om schimmels en ziektes als stengelaaltjes tegen te gaan. Nu zetten we eens in de vijf jaar een stuk land onder water. Dat is beter voor het milieu.”
 

Drie maanden

 
Wie de plassenpracht in de kop van Noord-Holland wil bewonderen heeft nog even: de velden zullen nog zo’n drie maanden onder water blijven staan. Daarna gaan de nieuwe bollen de grond in.
 
Door: Nationale Recreatiegids
17 januari '25 (10:00)

KNMI geeft code geel af vanwege mist

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven in verband met mist. Plaatselijk kan er dichte mist hangen, met minder dan 200 meter zicht.

16 januari '25 (10:54)

Zwijn valt twee wandelaars aan: 'Zwijnen zijn de grootste rotzakken van het bos'

Vorige week zaterdag zijn twee wandelaars in het bos bij Elspeet aangevallen door een zwijn. Vader en zoon waren samen aan de wandel, toen ze het dier tegenkwamen. Volgens ecoloog Lars Soerink is het zeldzaam dat een zwijn in de aanval gaat, maar de tijd van het jaar verklaart veel. Het is namelijk de paarperiode, waardoor mannelijke zwijnen extra veel testosteron hebben. Dit meldt Omroep Gelderland. 

16 januari '25 ( 9:00)

Flink minder dijk hoeft verstevigd te worden

Ongeveer 1400 kilometer dijk moet worden versterkt tot 2050, flink minder dan de 2000 kilometer die eerder is berekend. Dat schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook dit getal kan komende jaren nog veranderen.

16 januari '25 ( 8:45)

Dichte mist wederom reden voor code geel in Nederland

Het KNMI waarschuwt dat er in het Waddengebied, rondom het IJsselmeer en in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. Hier is code geel voor afgegeven tot middernacht.

15 januari '25 (11:33)

Code geel vanwege dichte mist in deel van land opgeheven

De weerswaarschuwing code geel die het KNMI had afgegeven voor dichte mist, is in een deel van het land voorbij. Voor Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen geldt inmiddels geen waarschuwing meer.

15 januari '25 ( 8:55)

Code geel in Nederland vanwege dicht mist

In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.

14 januari '25 (15:48)

Vanaf 2026 tweetalige verkeersborden in Friesland

Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.

14 januari '25 ( 9:20)

Schaatsliefhebbers opgelet: natuurijs in Winterswijk is klaar voor actie

Op de grote natuurijsbaan van Winterswijk kan voor het eerst deze winter worden geschaatst. Niet alleen leden van de Winterswijkse IJsvereniging zijn welkom, maar iedereen die van schaatsen houdt mag de baan betreden. Dit meldt NOS.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.