Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog één keer fietsen over de Afsluitdijk tijdens IJsselmeer Challenge

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zondag 18 augustus kan het voor het laatst: fietsen over de Afsluitdijk. Op die dag vindt de IJsselmeer Challenge plaats, een toertocht op de fiets waarbij geld wordt opgehaald voor het Fonds Gehandicaptensport. Als enige wielerevenement kreeg de IJsselmeer Challenge toestemming om over de Afsluitdijk te gaan. Dit melden de Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân en De Noordoostpolder.
Sinds 1 april is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland het toneel van grote renovatie- en versterkingswerkzaamheden. Omwille van de veiligheid van dijkwerkers en weggebruikers besloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het fietspad over de waterkering voor drie jaar te sluiten. Wie nu met zijn fiets over de Afsluitdijk wil moet gebruik maken van een speciale fietsbus die heen en weer pendelt. 
 

Vier zondagen

 
Om fietsers en voetgangers toch enigszins tegemoet te komen gaf IenW-minister Cora van Nieuwenhuizen groen licht om de Afsluitdijk op vier zondagen in de zomer open te stellen voor hen. De laatste is komende zondag, 18 augustus, wanneer de IJsselmeer Challenge over de dijk zal racen. 
 

IJsselmeer Challenge

 
Het evenement wordt georganiseerd NL Tour Rides en Fonds Gehandicaptensport. Tot nu toe hebben zich 1.200 deelnemers aangemeld. Daginschrijving is nog mogelijk tot een half uur voordat een afstand gepland staat te vertrekken. Er zijn vijf afstanden (50, 100, 150, 200 en 300 kilometer). De eerste (die van 300 kilometer) vertrekt om 06.30 uur. Naast de fysieke uitdaging heeft het evenement ten doel zoveel mogelijk geld op te halen voor Fonds Gehandicaptensport. Op dit moment staat de teller op ruim vijftigduizend euro. Voor meer informatie en deelname, zie de website van de IJsselmeer Challenge.
 
Door: Nationale Recreatiegids
17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.