Normal_fietsen_bij_de_noordzee

Sinds 1 april kunnen fietsers niet meer over de Afsluitdijk. Althans, niet door zelf te fietsen. Met de tweewieler de waterkering oversteken kan nog steeds, maar dan met de zogeheten fietsbus. Dit alternatieve vervoermiddel wordt echter nog niet erg intensief gebruikt. Gemiddeld zit er een half persoon per rit in de bus. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Aan ruimte geen gebrek in de fietsbus: maximaal kunnen er dertig personen en vijftien fietsen mee. Zowel vanuit Den Over (Noord-Holland) als Kornwerderzand vertrekt er ieder uur een bus. Onderweg stoppen deze nog bij Breezanddijk en het Afsluitdijkmonument. Naast fietsers is de bus ook bedoeld voor wandelaars en voor mensen in een scootmobiel. Het gebruik is gratis. Toch wordt de bus maar met mate gebruikt: dagelijks worden er 25 ritten uitgevoerd (vanaf kwart voor acht ’s ochtends), waarvan in totaal gemiddeld 10 mensen gebruik maken. En dat komt neer op nog geen half persoon per bus.
 

Beeldvorming

 
Rijkswaterstaat, die de ritten verzorgt, laat zich niet uit het veld slaan door de cijfers. Volgens woordvoerder Jacob Jansen wordt er inmiddels door zo’n 250 tot 350 personen gebruik gemaakt van de fietsbus (wat neerkomt op gemiddeld twee personen per rit). Daarbij is het tijdstip bepalend voor de beeldvorming stelt hij: "Het merendeel van de tijd zijn er passagiers. Het komt voor dat er op sommige ritten niemand mee gaat en sommige ritten is de fietsbus behoorlijk vol", zo citeert de Leeuwarder Courant hem. Daarnaast geeft hij aan dat Rijkswaterstaat zich voor de inzet van de fietsbus heeft beraamd op het aantal fietsers dat normaliter over de Afsluitdijk gaat. Volgens Jansen zijn dat er in het recreatieseizoen gemiddeld 200 per dag, in het voor- en naseizoen 50 tot 100, en in de winter minder dan 50. 
 

Nog één keer fietsen over de Afsluitdijk

 
Op dit moment wordt de Afsluitdijk grootscheeps gerenoveerd. Deze herstel- en verstevigingswerkzaamheden duren tot en met het voorjaar van 2022. Tot die tijd kan de Aflsuitdijk alleen op gezette momenten fietsend worden overgestoken. Deze zomer kan dat nog één keer, op zondag 18 augustus. Voor en na die tijd is er: de fietsbus.
 
Door: Nationale Recreatiegids