Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Balans landschap en toerisme gevoelig thema in Friesland en Zeeland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is er in zowel Friesland als Zeeland veel aandacht voor de balans tussen landbouw en het toerisme. In Friesland maken ze zich vooral zorgen over de tanende biodiversiteit, in Zeeland om oprukkende vakantieparken. Dit meldt de Volkskrant.
In het tweeluik over een van de noordelijkste en een van de zuidelijkste provincies van ons land komt naar voren dat in zowel Friesland als Zeeland het landschap onder druk staat: er zijn grote zorgen over de aantrekkelijkheid van het buitengebied van de provincies. 
 

Friesland

 
In Friesland zou het ooit zo gevarieerde landschap met dito biodiversiteit plaats hebben gemaakt voor eentonigheid op alle fronten. Boosdoener, volgens velen: de landbouw. De schurende verhouding tussen de agrariërs en natuurliefhebbers leverde zelfs een neologisme op: ‘landschapspijn’, het verlangen naar het landschap van weleer. 
 

Vernatten

 
Met name de plannen om te vernatten – in dit geval het gecontroleerd verhogen van de waterstand in veenweidegebied – liggen gevoelig. Het is goed voor de natuur, maar "er zitten vaak geen euro’s bij al die idealistische ideeën", aldus LTO Noord-voorzitter Trienke Elshof. Tegelijk kan de ingreep de aantrekkelijkheid van het landschap vergroten; iets wat de toeristische sector wel ziet zitten. 
 

Zeeland

 
In Zeeland zijn het vooral de vakantieparken die de waterrijke provincie bezighouden. Begin november bleek uit een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) dat de groei van het aantal (dure) vakantiehuizen richting overaanbod aan het bewegen is. En deze groei heeft zich vooral verplaatst van de kust – aan de Noordzee mogen sinds 2017 geen nieuwbouwprojecten meer worden gestart van de provincie – naar de binnenwateren van Zeeland. 
 

Paradox

 
Jan Kollaart, van de Vereniging Bescherm De Delta, verwoordt de paradox: "De rust, ruimte en openheid staan onder druk, terwijl dat precies de redenen zijn waarom toeristen hier zo graag komen." Ondertussen kijken veel ondernemers en politici er anders tegenaan: "Stilstand is achteruitgang. Ik ben geen voorstander van grootschalige parken, maar wel van kleine projecten", zo stelt Harry van der Maas, lid van de Gedeputeerde Staten voor de SGP. 
 

Er valt iets te kiezen

 
Het landschap is zo een bundeling van belangen, en de leverancier van het idee dat er wel degelijk iets te kiezen valt morgen. Van Friesland tot Zeeland: Wie krijgt de ruimte?
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.