Normal_strand_domburg

De Zeeuwse markt van vakantiewoningen dreigt uit balans te raken, doordat er in het exclusieve topsegment te veel nieuwbouw bijkomt, terwijl het aanbod van goedkopere vakantiehuizen juist aan het verschralen is. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM). Dit meldt BN DeStem.

De populariteit van dure vakantiewoningen in Zeeland is volgens de NVM vooral toe te schrijven aan het feit dat er ook permanente bewoning is toegestaan, iets wat in de rest van Nederland vrij uitzonderlijk is: "Strikt genomen zijn het dus woningbouwprojecten die als recreatiewoning in de markt gezet worden", zo stelt de makelaarsvereniging. Van alle vakantiehuizen die voor meer dan een half miljoen euro worden aangeboden, staat ongeveer de helft in Zeeland. De NVM bespeurt 'een wellicht wat buitensporig enthousiasme' op het gebied van de bouw van vakantiewoningen in het hogere segment  in Zeeland.

Aan de andere kant staan de verouderde vakantieparken- en huizen. Zo'n 1.400 recreatiewoningen zullen in 2020 'het contact met de markt verliezen', zo stelt de Zeeuwse Kustvisie. Deze gezamenlijke visie van onder andere de provincie, Rijkswaterstaat en toeristische belangenorganisaties, waarin afspraken staan over wat er wel en niet kan aan de Zeeuwse kust, heeft onder andere ten doel de bouwlust in het hogere segment af te remmen, en het opknappen van gedateerde vakantieparken te stimuleren. Naar verwachting zal deze Kustvisie 'een positieve bijdrage gaan leveren aan de balans in de markt', zo stelt de NVM.

In heel Nederland werden afgelopen jaar 4.330 vakantiewoningen verkocht, voor een gemiddelde verkoopprijs van 148.000 euro. Ter vergelijking: de gemiddelde vraagprijs in Zeeland voor vakantiewoningen bedroeg vorig jaar bijna 430.000 euro.

Door: redactie Nationale Recreatiegids