Normal_boomfeestdag_2019__beeld_via_persbericht__-_liggend

Vandaag worden tijdens de 63ste editie van de Boomfeestdag ruim 200.000 bomen en struiken geplant door 100.000 kinderen in 250 gemeenten. Dit zijn omgerekend tachtig voetbalvelden. Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag.

De landelijke aftrap van de Boomfeestdag is deze ochtend in de Haarlemmermeer, waar minister Carola Schouten, klimaatberaadvoorzitter Ed Nijpels, burgemeester Onno Hoes en Boomfeestdagvoorzitter Albert Verlinde 350 bomen planten in PARK21, samen met kinderen uit Haarlemmermeer en kinderburgemeester Julia Pieter. 
 

Kinderen in debat met bedrijfsleven

 
Julia Pieters krijgt vervolgens de belangrijkste taak die dag, want zij gaat samen met 350 kinderen in debat met lokale politici en bedrijfsleven (zoals Corendon, Dura Vermeer, BP-Nederland, DB-Schenker, Rabobank, Meerlanden, Tennet en de Schiphol Area Development Company (SADC)) tijdens de allereerste KinderKlimaattafel. Veertien basisschoolgroepen gaan aan evenzoveel KinderKlimaattafels praten met volwassenen over hun ideeën voor een beter klimaat. Dit resulteert in een KinderKlimaatDeal met veertien voorstellen.
 

KinderKlimaatDeal

 
Julia Pieters en vier deelnemertjes van de KinderKlimaattafels reizen na afloop van de Nationale Viering Boomfeestdag af naar de gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag. Daar bieden ze aan Ed Nijpels en de Klimaatvoorzitters de KinderKlimaatDeal aan, voordat de perspresentatie van de doorberekening Klimaatakkoord begint, in de verwachting dat de kinder-klimaatvoorstellen daadwerkelijk meegenomen worden in de klimaatdiscussie.
 

Positief statement

 
De Stichting Nationale Boomfeestdag ziet het planten van 200.000 bomen op één dag, op zovee plekken, als een meer dan positief statement in al het rumoer rondom de doorberekening van het Klimaatakkoord. De Stichting vraagt met deze Boomfeestdag-editie dan ook nadrukkelijk de aandacht voor het belang van het planten van bomen als belangrijke CO2-maatregel in het Klimaatakkoord. Gemeenten beginnen sinds dit jaar te beseffen dat het planten van bomen hun daadwerkelijk helpt bij het halen van de gemeentelijke Klimaatdoelen-2020, zo stelt de Boomfeestdag-organisatie, die dat opmaakt uit het aantal aanmeldingen dit jaar.
 
Door: Nationale Recreatiegids