Normal_fietser__snelheid

Gelderland wil het fietsgebruik flink stimuleren. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Conny Bieze (provincie Gelderland) en wethouder Harriet Tiemens (Nijmegen) hebben daartoe de overeenkomst Wij fietsen samen verder getekend. Dit meldt de Rijksoverheid.

De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond, zo stelt de overheid. Redenen genoeg voor het kabinet om 100 miljoen euro te reserveren om regionale projecten te versnellen. Samen met provincies en gemeenten wordt de komende jaren 345 miljoen euro uitgegeven aan het verbeteren van snelfietsroutes en de aanleg van nieuwe fietsenstallingen. In Gelderland komt er onder andere een snelfietsroute tussen Ede-Wageningen en wordt de fietsenstalling bij station Nijmegen uitgebreid.
 

Fietsambassadeur Radboud Universiteit

 
Dat de ondertekening van Wij fietsen samen verder vond niet geheel plaats op de Radboud Universiteit: de Nijmeegse onderwijsinstellinng is een van de elf fietsambassadeurs. Samen met hen wil Van Veldhoven nog deze kabinetsperiode 200.000 extra mensen stimuleren op de fiets naar het werk te laten gaan.  
 
De Radboud Universiteit doet veel om het fietsgebruik te bevorderen, zowel onder medewerkers als onder studenten. Aantrekkelijke fiscale regelingen, gratis deelfietsen van de universiteit en fietslessen voor internationale studenten zijn enkele voorbeelden. Op dit moment komt zestig procent van de medewerkers van de Radboud Universiteit al op de fiets naar het werk. Het streven is dat aantal uit te breiden naar zeventig procent in 2025. Dagelijks reizen er zo’n 50.000 studenten, 18.000 medewerkers en 5.000 bezoekers van en naar de terreinen van de universiteit de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en het ziekenhuis.
 

Nederland fietsland

 
Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken gaat per fiets. In 2016 hebben we met z'n allen 15,5 miljard fietskilometers afgelegd. Van alle fietskilometers is ruim een derde als vrije tijd en een kwart voor werk. In Nederland is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer en van alle werknemers woont meer dan de helft binnen vijftien kilometer van het werk. Deze mensen wil Van Veldhoven samen met de provincies, regio's en gemeenten op de fiets zien te krijgen.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids