Fietsbrug Ekkersweijer voordat deze was ingestort. Foto: printscreen Google Maps)

In het Noord-Brabantse Best is de fietsbrug Ekkersweijer ingestort, een schakel in de toegangsroute naar de recreatieparken DippieDoe en Aquabest. De verbinding over het Wilhelminakanaal was begin oktober al afgesloten, waardoor er nu geen gewonden zijn gevallen. Dit meldt Omroep Brabant.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten verrast te zijn door de instorting van de brug: "We hadden een paar maanden geleden een reguliere inspectie gedaan. Toen bleek dat er dingen mis waren met de dwarsliggers - een belangrijk onderdeel van een brug - hebben we nog een inspectie gedaan. We vertrouwden de staat van de dwarsliggers niet, dus hebben we uit veiligheid besloten hem af te sluiten."

 

Voordat de brug werd afgesloten werd deze intensief gebruikt door wandelaars en fietsers die het Wilhelminakanaal tussen de N.C.B.-weg en de Terraweg wilden oversteken. De brug vormde onder andere een belangrijke schakel in de LF13 Schelde-Rheinroute, een traject van het Landelijk Fietsplatform tussen Vlissingen en Venlo, en was daarnaast onderdeel van de Best MTB Route. Dit mountainbikeparcours liep oorspronkelijk ten noorden en ten zuiden van het Wilhelminakanaal, maar momenteel is alleen nog het zuidelijk deel, nabij DippieDoe en Aquabest, in gebruik.

 

Rijkswaterstaat gaat nu de brugdelen weghalen, omdat deze een hinderlijke stremming vormen voor het vaarverkeer. Wethouder Rik Dijkhoff van de gemeente Best heeft al laten weten dat er een nieuwe brug komt. Wanneer deze gereed zal zijn is nog niet bekend.

 

Door: redactie Nationale Recreatiegids