Normal_groningen__hoge_en_lage_der_a__akerk__grachten__bootjes

Onder de kop Best places in Europe to visit: A modern-day Grand Tour heeft de internationale nieuwszender CNN op zijn website de grootste stad van Noord-Nederland opgenomen als must-see voor iedereen die Europa bezoekt. Het noemt Groningen 'a winning alternative to Amsterdam.' Dit meldt CNN.

In het artikel staan nog zestien andere Europese bestemmingen, waaronder Lissabon, Avignon en de Noorse Lofoten, beroemd om het Noorderlicht dat er te zien is. De lijst is een moderne variant op de klassieke Grand Tour: een reis langs de hoogtepunten van het Europese vasteland, die in de 18e en 19e eeuw werd gezien als een rite de passage voor jonge mannelijke aristocraten; onmisbaar in het proces van volwassenwording. Het diende vooral in het voorzien van bagage op het gebied van kunst en cultuur.

Voor wie zo'n Grand Tour heden ten dage nog eens dunnetjes wil overdoen, heeft CNN nu een lijst samengesteld. Groningen is daar als enige Nederlandse bestemming in opgenomen. De Amerikaanse nieuwssite noemt de stad  'jong en hip' en constateert dat de fiets er de absolute heer en meester is in het verkeer. Het advies is dan ook om een tweewieler te huren en daarmee op verkenning te gaan. Favoriete locaties: het Noorderplantsoen, de Martinitoren en de archingly cool Bakkerij Blanche. Daarnaast zijn in Groningen net als Amsterdam grachten met de bijbehorende authentieke bouwwerken, maar dan zonder hordes toeristen, aldus CNN.

Door: redactie Nationale Recreatiegids