Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterplanten maaien in de Randmeren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
In de Randmeren worden op kosten van de samenwerkende gemeenten al een aantal jaren waterplanten gemaaid voor de recreatievaart. In een driejarige pilot die deze zomer van start gaat, leveren lokale overheden en watersportsector gezamenlijk een bijdrage aan het bevaarbaar houden van de Randmeren. De wens om een groter oppervlak te maaien bracht overheid en sector bij elkaar.

Gastvrije Randmeren, HISWA , Watersportverbond en de havens in het gebied maakten samen een plan van aanpak en starten dit maaiseizoen met een driejarige  pilot. Gastvrije Randmeren en de watersportsector leveren hun bijdrage met respectievelijk inzet van middelen en inzet van vrijwilligers en personeel van jachthavens en watersportverenigingen. Op deze manier kan de overlast op een grotere schaal aangepakt worden dan voorheen mogelijk was.

Twee kanten van de medaille
Waterplanten zijn belangrijk voor een goede waterkwaliteit  en houden het water helder. De komst van meer waterplanten is dan ook een goede ontwikkeling. Maar het verkrijgen van helder water heeft een keerzijde: Er ontstaan midden in het recreatieseizoen  drijfvelden met fonteinkruiden, waarvan vooral watersporters veel hinder ondervinden. Havengingangen groeien dicht, de snelvaarbaan is niet meer snel te bevaren en boten en surfplanken komen vast te zitten in de waterplanten. En dat terwijl de Randmeren zo’n mooi vaargebied vormen.

Gastvrije Randmeren is meldpunt overlast
In aanloop naar het maaien hebben havenbeheerders, watersportverenigingen en individuele recreanten de coördinaten van de grootste probleem-gebieden doorgegeven aan de coöperatie. Dit jaar zijn er 66 meldingen gedaan over het Gooimeer, 14 meldingen over het Eemmeer en Nijkerkernauw, 51 meldingen met betrekking tot het Nuldernauw en Wolderwijd en 25 meldingen over Veluwemeer en Drontermeer. De melders konden dit jaar voor het eerst gebruik maken van een speciale meldingenmodule waarbij de overlast met markers op een kaart met tonnummers kon worden aangegeven.

Waar wordt gemaaid?
In samenspraak met de watersportsector is besloten waar er gemaaid wordt. De exacte maailocaties vindt u hier.

Vergunningen
Voor het maaien van waterplanten is een Nbw-vergunning nodig. De provincie Flevoland heeft de coöperatie Gastvrije Randmeren vrijstelling verleend voor het maaien van maximaal 150 ha in de Veluwerandmeren. De provincie Noord-Holland heeft voor drie jaar vergunning verleend voor het maaien van maximaal 200 ha in Eem- en Gooimeer. Het budget van de gemeenten is toereikend voor het maaien van minimaal 1/3 van de vergunde oppervlakte. Bij het maaien moet gewerkt worden volgens de voorschriften van de vergunning.

Wanneer wordt er gemaaid?
Vanaf maandag 23 juni wordt met de uitvoering van het maaien in de ondiepe delen gestart: het strand bij ’t kleine Zeetje (Eemmeer) en de haven van eiland de Schelp, haven van Huizerhoef en de toegangsgeul KNRM bij Blaricum (Gooimeer); havens van eilanden de Ral, Pierland en de Kluut (Veluwemeer) en Knarland (Wolderwijd);
Vanaf dinsdag 1 juli - eerder mag niet vanuit de vergunning - kan met uitvoering van maaien van de overige delen in het Veluwemeer, Wolderwijd, Eem- en Gooimeer gestart worden. Er wordt naar gestreefd uiterlijk 28 juli klaar te zijn met de werkzaamheden. De gebieden worden gemaaid met inzet van (drie) beroepsvissers.

Wat gebeurt er eingenlijk met het maaisel?
Vorig jaar is gestart met onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame verwerking van het maaisel. Om te beginnen is het maaisel geanalyseerd en is gekeken naar de afzetmogelijkheden. De grootste uitdagingen worden gevormd door de volume-reductie (je wilt maaisel vervoeren, geen grote hoeveelheden water) en het feit dat er in relatief korte tijd een flinke hoeveelheid maaisel verwerkt moet worden.

© Nationale Recreatiegids

06 mei '24 (15:48)

Rammstein nodigt blinde Europese fans uit om podium te voelen

Rammstein heeft een speciale rondleiding over het podium ontwikkeld voor blinde fans. Slechtziende en blinde mensen met een kaartje voor een van de Europese shows mogen voorafgaand aan het optreden het podium komen voelen.

06 mei '24 (15:13)

Vijf leuke uitjes om als moeder en kind samen te ondernemen

Hoewel sommige kinderen tijdens de pubertijd hun moeder niet kunnen luchten of zien, vinden veel moeders en kinderen het stiekem toch erg leuk om samen de hort op te gaan. Zeker als die vervelende puberteit weer voorbij is! Samen eropuit is niet alleen goed om de onderlinge band te versterken, maar is ook nog eens hartstikke leuk! En zoek jij nog iets om jouw moeder mee in het zonnetje te zetten tijdens Moederdag? Wij stelden dit lijstje samen ter inspiratie.

06 mei '24 (14:17)

Tong Tong Fair Den Haag moet 'vernieuwen’ om door te gaan

Het Indische festival Tong Tong Fair in Den Haag moet sluiten. Het festival kampt met financiële problemen waardoor het dit jaar niet door kan gaan, meldt Den Haag FM. Maar is dit permanent of kan de gemeente bijspringen? 

06 mei '24 (13:31)

Ook Chantal Janzen in line-up The Best of Musicals

Op zaterdag 29 juni wordt de eenmalige voorstelling The Best of Musicals in de Ziggo Dome in Amsterdam gehouden. Tijdens deze voorstelling worden kijkers meegenomen in een reis langs allerlei bekende musicalnummers. Ook Chantal Janzen komt optreden. Hiervoor kruipt ze opnieuw in haar rol uit de musical Wicked, meldt RTL Boulevard.

06 mei '24 (12:55)

Van Dik Hout viert 30-jarig bestaan Stil In Mij met clubtour

Van Dik Hout viert eind dit jaar het 30-jarig bestaan van hun hit Stil In Mij, met een clubtour door Nederland. Dat maakte de band maandag bekend. Tickets voor de clubtour zijn vanaf woensdag 8 mei om 10.00 uur te koop.

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.