Normal_fietsende-mensen

Nog voordat de hekken van Vliegbasis Soesterberg begin oktober 2014 definitief openen voor het publiek, is het mogelijk om het mysterieuze landschap achter de hekken te ontdekken. Vanaf zaterdag 1 maart kunnen geïnteresseerden deelnemen aan bijzondere fietstochten.

Drie fietstochten
Deskundige gidsen nemen u mee in het geheime landschap en laten u de bijzondere natuur en cultuurhistorie, kunst en militair erfgoed uit de koude oorlog beleven. De fietstochten worden namens de samenwerkende partners (provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Utrechts Landschap) georganiseerd en begeleid door vrijwilligers van Utrechts Landschap. De drie fietstochten zijn verschillend van opzet.

Natuur & militair erfgoed-route
Dit is een fietsroute met de nadruk op de natuur en het militaire erfgoed. We staan stil bij de shelters, het munitiepark, de kerosineheuvel en andere belangrijke herkenningspunten uit de militaire geschiedenis. Het is niet mogelijk om de objecten in te gaan.

Maximaal aantal deelnemers: 50 (verdeeld over twee groepen
Wanneer: vanaf 1 maart elke 1e en 3e zaterdag van de maand
Start: 13.30 uur
Duur fietstocht: 2 uur
Afstand: 10 km

Kunstroute in militair landschap
Sinds 2011 wordt gewerkt aan de realisatie van ‘kunstcollectie de Basis’: negen semi-permanente kunstwerken die de betekenis en achtergrond van Vliegbasis Soesterberg op een bijzondere manier verbeelden. De kunstwerken zijn verborgen in verschillende objecten en zijn zo geheimzinnig als het landschap zelf. Onder leiding van een gids krijgt u toegang tot enkele van deze kunstwerken, waaronder het minimuseum The Receptor in de verkeerstoren en ‘Secret Operation 610’.

Maximaal aantal deelnemers: 10
Wanneer: vanaf 1 maart elke 1e zaterdag van de maand
Start: 10.30 uur
Duur fietstocht: 2 uur
Afstand: 5 km

Koude-oorlogroute
Deze fietstocht gaat niet alleen langs het militaire erfgoed, maar u kunt er ook ìn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de commandobunker en de ondergrondse legering van binnen te bekijken. De objecten komen uit de tijd van de koude oorlog en geven u een aardig gevoel over de toen reële nucleaire dreiging.

Maximaal aantal deelnemers: 20 (twee groepen van 10)
Wanneer: vanaf 15 maart elke 3e zaterdag van de maand.
Start: 10.30 uur
Duur fietstocht: 2 uur
Afstand: 5 km.

Aanmelden fietstochten
Het is noodzakelijk van te voren aan te melden. Dat kan via de website van Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nl/activiteiten. Hier vindt u ook informatie over startplek en tijden. Neem in ieder geval een eigen fiets mee en zorg dat u op tijd bent (het hek is maar een kwartier open).

© Nationale Recreatiegids