Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Evenementenbouwers: samenkomen is diepe menselijke behoefte

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het was zaterdag een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld, waarna evenementen al snel niet meer mochten doorgaan. "In maart gaan we jaar twee van stilstand en crisis in" zegt Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers tegen het ANP. Een ding is volgens Jansen sindsdien heel duidelijk geworden over haar branche: "het beantwoordt een diepe menselijke behoefte."

"12 maart kondigde premier Rutte aan dat er vanaf de dag erna, vrijdag de 13e, geen evenementen van meer dan honderd personen mochten plaatsvinden", herinnert Jansen zich. De alliantie werd na die aankondiging opgericht en bestaat uit veel brancheverenigingen in de evenementenwereld en aangesloten bedrijven.

Hoe de coronacrisis de sector heeft geraakt, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM). In 2019 werden er 93.250 vergunningplichtige evenementen georganiseerd, goed voor een omzet van 7,4 miljard euro en ruim 101.000 banen. "Echt heel fors", zegt Jansen, maar een groot deel daarvan is in het coronajaar "verdampt". De VVEM schat dat 16 procent (15.000) van de evenementen in 2020 doorging en dat in december nog 20 procent van de banen uit 2019 bestonden.

Organisatie is grote zorg

Wie er uiteindelijk omvallen en welke evenementen niet terugkomen, vindt Jansen moeilijk te zeggen, omdat er nog steunmaatregelen van de overheid zijn en men zich vasthoudt aan de garantieregeling voor evenementen die er vanaf 1 juli komt. Maar wie de evenementen moeten gaan organiseren als ze weer kunnen, is een grote zorg. "Wie houd je over in de sector als je straks weer draait", vraagt Jansen zich af.

De branche werd deze week gesterkt in het verhaal dat zij nu een jaar verkondigen. "Als je ziet wat er in alle parken in Nederland gebeurt met mooi weer, is een bevestiging van de boodschap die wij de hele tijd vertellen: één, mensen hebben behoefte aan samenkomen en twee, laat ons het organiseren, anders krijg je dit." Woensdag werden diverse parken gesloten omdat te veel mensen te dicht op elkaar samenkwamen. "Onze boodschap is: wees niet alleen boos, kijk naar waarom dat gebeurt. Het is een diepe menselijke behoefte."

Onderhand is het economisch- en maatschappelijke belang van de branche doorgedrongen in Den Haag, denkt Jansen. De komende weken en aanvullende steunmaatregelen zijn bepalend of het realistisch is dat er in juli, augustus en september weer evenementen georganiseerd kunnen worden. "Het worden hele spannende weken", zegt Jansen, "waarin voor ons belangrijk is dat er gas gegeven wordt aan overheids zijde, nu doorpakken."

Door: ANP

08 mei '24 (11:06)

Ronny Chieng in najaar naar Nederland voor stand-upcomedyshow

Acteur en komiek Ronny Chieng treedt op zondag 1 september voor het eerst op in Nederland met een stand-upcomedyshow. In het kader van zijn The Love To Hate It Tour doet hij dan Theater Amsterdam aan, maakte organisator MOJO bekend. De kaartverkoop begint vrijdag.

08 mei '24 ( 8:56)

Willeke Alberti keert voor Roze Zaterdag eenmalig terug op groot podium

Willeke Alberti keert op 22 juni eenmalig terug op een groot podium. De 79-jarige zangeres is een van de hoofdacts van de Roze Zaterdag Groningen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Alberti is al decennialang een ambassadeur van de lhbti+-gemeenschap.

07 mei '24 (13:03)

Travis Scott deze zomer in GelreDome

Travis Scott komt met zijn wereldtour naar GelreDome in Arnhem op vrijdag 28 juni. Na het uitverkochte Noord-Amerikaanse deel van de tour start Scott het volgende deel van zijn reeks in Nederland.

07 mei '24 ( 9:10)

Snelle kondigt theatertour aan

Snelle gaat volgend jaar weer op theatertour. Dat nieuws maakte de artiest op Instagram bekend. De zanger gaat vanaf 7 februari 2025 langs de Nederlandse theaters met zijn voorstelling Rock 'n Roll in Nederland.

06 mei '24 (15:48)

Rammstein nodigt blinde Europese fans uit om podium te voelen

Rammstein heeft een speciale rondleiding over het podium ontwikkeld voor blinde fans. Slechtziende en blinde mensen met een kaartje voor een van de Europese shows mogen voorafgaand aan het optreden het podium komen voelen.

06 mei '24 (15:13)

Vijf leuke uitjes om als moeder en kind samen te ondernemen

Hoewel sommige kinderen tijdens de pubertijd hun moeder niet kunnen luchten of zien, vinden veel moeders en kinderen het stiekem toch erg leuk om samen de hort op te gaan. Zeker als die vervelende puberteit weer voorbij is! Samen eropuit is niet alleen goed om de onderlinge band te versterken, maar is ook nog eens hartstikke leuk! En zoek jij nog iets om jouw moeder mee in het zonnetje te zetten tijdens Moederdag? Wij stelden dit lijstje samen ter inspiratie.

06 mei '24 (14:17)

Tong Tong Fair Den Haag moet 'vernieuwen’ om door te gaan

Het Indische festival Tong Tong Fair in Den Haag moet sluiten. Het festival kampt met financiële problemen waardoor het dit jaar niet door kan gaan, meldt Den Haag FM. Maar is dit permanent of kan de gemeente bijspringen? 

06 mei '24 (13:31)

Ook Chantal Janzen in line-up The Best of Musicals

Op zaterdag 29 juni wordt de eenmalige voorstelling The Best of Musicals in de Ziggo Dome in Amsterdam gehouden. Tijdens deze voorstelling worden kijkers meegenomen in een reis langs allerlei bekende musicalnummers. Ook Chantal Janzen komt optreden. Hiervoor kruipt ze opnieuw in haar rol uit de musical Wicked, meldt RTL Boulevard.

06 mei '24 (12:55)

Van Dik Hout viert 30-jarig bestaan Stil In Mij met clubtour

Van Dik Hout viert eind dit jaar het 30-jarig bestaan van hun hit Stil In Mij, met een clubtour door Nederland. Dat maakte de band maandag bekend. Tickets voor de clubtour zijn vanaf woensdag 8 mei om 10.00 uur te koop.

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.