Normal_themabeeld__plekken_van_plezier__-_open_monumentendag_2019

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentendag. Maar liefst 5.000 monumenten door heel Nederland zijn dan gratis te bezoeken. Het thema is er dit jaar eentje om vrolijk van te worden: Plekken van Plezier. Daar kunnen we wat mee! We doen een greep uit het enorme aanbod. Van paleis tot camping, van zwembad tot stadion en van chocoladefabriek tot bordeel. Laat je inspireren.

Het is dit jaar de 33e editie van Open Monumentendag. In navolging van de Fransen, die in 1984  begonnen met Journée Portes Ouvertes, heeft ook Nederland sinds 1987 een dag waarop er landelijk gepronkt kan worden met de monumentale rijkdom. Inmiddels is het een weekend, altijd het tweede van september, en sinds een aantal jaar valt het samen met de laatste twee dagen van het Fortenfestival. 
 

Aftrap 

 
De officiële aftrap van Open Monumentendag vindt vandaag al plaats in Zierikzee, en wordt verricht door Pieter van Vollenhoven. Het Zeeuwse stadje met 11.500 inwoners doet met maar liefst 32 monumenten mee. Amsterdam, in inwonertal bijna tachtig keer zo groot, komt er dan toch een beetje bekaaid vanaf met vijftig deelnemende monumenten. In Zierikzee kunnen naast huizen, kerken en molens ook het Stadshuis en de Nobelpoort worden bezocht. In het Stadhuis is onder meer een speurtocht voor kinderen, in de 14e-eeuwse Nobelpoort zal vanaf 14.00 uur muziek gemaakt worden. Goed om te weten: de monumenten in Zierikzee zijn niet op zondag geopend.
 

Naar buiten

 
Na standplaats Zierikzee gaan we nu door op thema. Allereerst: naar buiten. Want, het wordt mooi weer. Zo zijn onder meer diverse openluchtbaden geopend, waaronder het Strandbad in Winterswijk uit de jaren dertig, en het beroemde openluchtbad De Papiermolen in Groningen uit de jaren vijftig. Na een renovatie van anderhalf jaar is dit stadsbad nu weer in volle glorie te zien. In Hilversum is de oudste houten tribune van Nederland te bezichtigen, in 1928 ontworpen door niemand minder dan Dudok. Sinds 1999 zit achter de bijbehorende atletiekbaan het Europese hoofdkantoor van Nike. 
 

Beetje binnen, beetje buiten

 
Wordt het toch slecht weer maar wil je wel wat van buiten zien: in Hoeksche Waard wordt onder begeleiding van een landschapsgids een tour in een historische bus gemaakt langs de mooiste verborgen recreatieplekken van dit natuurgebied ten zuiden van Rotterdam. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@gemeentehw.nl; deelname kost tien euro. In dezelfde categorie ‘binnen met uitzicht op buiten’: in De Bazel in Amsterdam, waar nu het Stadsarchief in huist, is een tentoonstelling over waterrecreatie te zien, georganiseerd door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht in samenwerking met de gemeente Amsterdam.
 
 
Hotel des Indes (Den Haag)
 
 

Slaapplekken van plezier

 
Tijdens Open Monumentendag zijn er veel locaties geopend waar je normaal alleen komt om te overnachten. Zo is er nu de kans om beroemde hotels als New York in Rotterdam, Des Indes in Den Haag en De Wereld in Wageningen van binnen te zien zonder er te hoeven overnachten. Maar ook landelijker zijn er bijzondere accommodatieplekken te bezoeken, zoals Boerderijcamping de Kleverkamp in het Overijsselse Diepenveen, dat vrijelijk verkend mag worden: “Hier kom je heerlijk tot rust, even weg uit de waan van alle dag”, zo valt te lezen op de website, dat klinkt goed!
 

Culinair

 
Voor de inwendige mens is Open Monumentendag ook een feest. Zo is in Gouda de Chocoladefabriek Steenland geopend en kun je in Arnhem een monumentale kroegentocht maken. In Apeldoorn maken ze het helemaal spannend: daar kun je voor het eerst deelnemen aan het Mysterie Monument Diner. Wie hier een ticket voor koopt krijgt pas vlak voor aanvang de locatie te weten. Een hint geeft de organisatie al wel: het gaat om een "overdekte, bosrijke, monumentale Plek van Plezier aan de rand van Apeldoorn". Er worden twee diners georganiseerd, op 13 en 14 september. Meer informatie is onder meer te vinden via de website van het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur
 
 
Paleis op de Dam (Amsterdam)
 

Ga koninklijk 

 
Volop in het nieuws de laatste dagen: de meubels die de Oranjes dubbel doorverkochten aan de staat. Wie graag een impressie wil krijgen van die inboedel, gaat dit weekend op de koninklijke tour. Onder meer geopend: Paleis op Dam, Paleis Soestdijk en de Koninklijk Wachtkamers in de stations Amsterdam Centraal, Den Haag Holland Spoor en Baarn. Niet geopend – en da’s nu toch jammer: Paleis het Loo. Al zijn de veldvijvers daarvan wel te bezichten. Ook mooi.
 

Maastricht, Volendam en het beroemdste bordeel van Den Haag

 
Tot slot drie onderdelen van Open Monumentendag die niet onbenoemd mogen blijven. Allereerst Maastricht. De hoofdstad van Limburg viert dit weekend niet alleen zijn monumenten, maar ook het feit dat het precies 75 jaar geleden werd bevrijd. Daar zijn veel bijzondere activiteiten aan gekoppeld. Zo kun je onder meer de grotten bezoeken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht werd verborgen, en kunnen de publieke schuilkelders in de Kazematten worden verkend. Meer informatie via Explore Maastricht. Ook bijzonder: Volendam doet voor het eerst mee. Ironisch genoeg omdat een andere (tijdelijke) plek van plezier er nu niet is in de Noord-Hollandse vissersplaats: de kermis. Normaal vindt deze altijd plaats in het tweede weekend van september, maar nu dus niet. En dan, als laatste, dat waar mensen (stiekem) als eerste aan denken bij Plekken van Plezier: er is zelfs een bordeel te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Niet zomaar een, maar de meest beroemde van Den Haag: Club Mayfair (PDF > pagina 105). Bar, baden, bedden: alles zal te zien zijn. Kaarten voor de rondleiding door het luxebordeel zijn verkijgbaar aan de deur. Kosten: tien euro per persoon - zo goedkoop was een bordeelbezoek nog nooit.
 
Dit was slechts een kleine greep uit het enorme aanbod. Zelf grasduinen? Ga dan naar de website van Open Monumentendag. Daar kun je filteren op locatie en type monument of activiteit.
 
Door: Nationale Recreatiegids