Veel kritiek op plan NPO, ook van FNV
Het plan van aanpak volgde na het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn dat in januari werd gepresenteerd. Daaruit bleek dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de NPO. De FNV vraagt zich sterk af of daar met de voorgestelde maatregelen snel iets aan verandert.
"Wat is de rol van de NPO? Wat zijn de consequenties als de afzonderlijke omroepen de afspraken niet nakomen? Daar zien wij niets van terug. Het lijkt nog erg vrijblijvend allemaal", stelt Ruiters, die vindt dat de rol van vakbonden niet genoeg wordt genoemd in het plan. "Te lang zijn signalen van werknemers niet serieus genomen, genegeerd en gebagatelliseerd. Juist vakbonden zijn een onafhankelijke tegenmacht namens de werknemers. Samen met de ondernemingsraad kunnen wij de stem van de werkvloer versterken."
Verantwoording
De FNV vindt dat de publieke omroep de plicht heeft verantwoording af te leggen voor de besteding van publiek geld. En daarnaast een voorbeeldfunctie in de samenleving. "Wat ons betreft, is dat nu ook het geval", aldus Ruiters, die vindt dat er nazorg moet komen voor mensen die de dupe zijn geworden van de "vergiftigde" werkcultuur. "Nu lijkt die nazorg erg te hangen op de individuele melders." Daarnaast moeten zwijgbedingen van ontslagen werknemers ongedaan gemaakt worden.
In het plan van aanpak staat onder meer dat presentatoren beter worden begeleid en dat nieuwe omroepbazen niet langer dan tien jaar mogen aanblijven. Leidinggevenden krijgen een training en er komen cursussen om ongewenst gedrag te herkennen. Daarnaast komt er een speciale commissie voor alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag die niet naar hun eigen werkgever kunnen of willen gaan.