Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties
Streamingplatforms als Netflix en Disney+ moeten als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt verplicht een deel van hun omzet investeren in Nederlandse producties. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hier een akkoord over bereikt, bevestigt Pim van Strien van de VVD. De stemming over de wet is vier weken op rij uitgesteld omdat partijen het niet eens konden worden. Dat ging onder meer over het bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet gaan. De Kamer gaat eind mei in debat over het voorstel.

De partijen hebben wekenlang onderhandeld over wijzigingen van de wet die zijn ingebracht door VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks en ook in tegenspraak waren met elkaar. Deze zullen worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan.

Streamingplatforms met een omzet van minimaal 10 miljoen in Nederland moeten 5 procent hiervan in Nederlandse producties steken, luidt het plan van de coalitie. Dat hoeft niet per se om een Nederlandstalige productie te gaan. Fries mag ook. Zelfs een Engelse film is toegestaan, als deze maar een origineel script heeft in het Nederlands en over de cultuur of geschiedenis van het land gaat.

Wegjagen

D66, PvdA en GroenLinks pleitten tijdens een debat over de wet voor een lagere omzetgrens. Daar kon de VVD zich niet in vinden. Die vreesde dat kleine streamingbedrijven hierdoor zouden worden weggejaagd naar het buitenland, waaronder ook nieuwe spelers. Dit voorstel is nu van tafel. De rechtse coalitiepartij gaat wel akkoord met een hoger percentage, ook een wens van links. Aanvankelijk zou het 4,5 procent zijn.

Uit vrees dat Netflix al het vrijgemaakte geld in eigen Nederlandse producties steekt, wilden linkse oppositiepartijen dat 80 procent van het bedrag naar onafhankelijke producenten zou gaan. D66 was hier positief over, maar de VVD zag zo'n verplichting niet zitten. De twee liberale coalitiepartners hebben elkaar op dit vlak ontmoet op 60 procent.

Een ander twistpunt was het type Nederlandse producties waar het geld aan mag worden besteed. In het wetsvoorstel wordt alleen gesproken over films, documentaires of series. Lucille Werner (CDA) vindt dat het geld naar vrijwel elk genre moet kunnen gaan, ook bijvoorbeeld naar comedy of reality-tv. Dit plan stuitte op weerstand van linkse partijen en D66. Werner lijkt met hulp van rechtse oppositiepartijen verzekerd van voldoende steun als ze het plan aanpast: de helft van het geld moet naar films, documentaires en series, de andere helft mag naar elk genre.

Door: ANP

07 november '24 (15:18)

RTL en NPO gaan aan de slag met resultaten rapport

De NPO en RTL willen ervoor zorgen dat er meer vrouwen en meer mensen met een beperking op de Nederlandse televisie te zien zijn. Die groepen zijn volgens het Commissariaat voor de Media onvoldoende vertegenwoordigd op het scherm.

07 november '24 (12:11)

NPO vindt rapport "helder, maar pijnlijk"

De NPO vindt het rapport van het Commissariaat voor de Media (CvdM) over de representatie van vrouwen en mensen met een beperking op televisie "helder, maar pijnlijk". Dat laat de omroep donderdag weten. Uit het rapport blijkt dat deze twee groepen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn.

07 november '24 (12:03)

Vrouwen en mensen met beperking nog te weinig vertegenwoordigd op tv

Vrouwen en mensen met een beperking zijn onvoldoende vertegenwoordigd op de Nederlandse televisie. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Iets meer dan een derde van de personen in non-fictieprogramma's was vrouw in 2023. Minder dan één procent van de personen op tv had een voor het publiek waarneembare beperking.

07 november '24 (10:28)

Podcast Sam en Rijk Hofman wint publieksprijs Dutch Podcast Award

De podcast BROERS van Rijk en Sam Hofman is woensdagavond in de prijzen gevallen bij de Dutch Podcast Awards. De mannen kregen de meeste stemmen en wonnen daarmee de publieksprijs.

07 november '24 ( 9:10)

Platform De Ontmoeting gaat samenwerking met Netflix

De Ontmoeting, een platform dat zich inzet voor de talentontwikkeling van jonge Nederlandse filmmakers, gaat samenwerken met Netflix. De streamingdienst stelt voortaan elk jaar 40.000 euro ter beschikking om acht korte films van jonge makers te financieren. Tot dit jaar moesten de filmmakers dat geld nog zelf inzamelen met crowdfunding. Ook gaat Netflix hen artistiek ondersteunen met workshops.

07 november '24 ( 9:05)

De Grote ADHD Experivaganza van Thomas van Luyn ook volgend seizoen in theater

Thomas van Luyn en De Grote ADHD Experivaganza zijn ook volgend seizoen in het theater te zien. Dat heeft zijn management donderdag gemeld. In september en oktober zijn inmiddels voorstellingen bijgeboekt in onder meer Leiden, Hengelo, Breda, Arnhem en Zutphen.

07 november '24 ( 8:50)

Boekenbon Literatuurprijs 2024 voor roman Esther Gerritsen

Esther Gerritsen heeft de Boekenbon Literatuurprijs 2024 gewonnen met haar roman Gebied 19. Dat is woensdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in cultuurhuis Amare in Den Haag. Gerritsen ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro.

07 november '24 ( 8:35)

Vanaf februari column Sylvia Witteman in Het Parool

Sylvia Witteman stapt over van de Volkskrant naar Het Parool. Ze gaat vanaf februari drie keer per week een column schrijven voor de Amsterdamse krant, meldt haar nieuwe werkgever woensdag.

06 november '24 (15:02)

Verjaardag Jeroen Krabbé reden voor expositie werken in Museum Cobra

Kunstenaar Jeroen Krabbé wordt op 5 december 80. Hij exposeert daarom vanaf half november onder meer acht drieluiken die hij in de afgelopen jaren schilderde over alle decennia van zijn leven. Hij toont ze in Museum Cobra in Amstelveen.

06 november '24 (14:18)

Terrein voormalige cementfabriek ENCI Maastricht krijgt monumentale status

Het terrein van de voormalige cementfabriek ENCI in Maastricht krijgt een monumentale status. Het is de bedoeling dat vijf bouwwerken rijksmonument worden, waaronder een 180 meter lange buisoven. Achttien elementen van het terrein worden gemeentelijk monument. Tegen het aanwijzen van de in totaal 23 monumenten, door de gemeente Maastricht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, kan nog beroep worden aangetekend.