Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tweede Kamer: Netflix moet investeren in Nederlandse producties
Streamingplatforms als Netflix en Disney+ moeten als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt verplicht een deel van hun omzet investeren in Nederlandse producties. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hier een akkoord over bereikt, bevestigt Pim van Strien van de VVD. De stemming over de wet is vier weken op rij uitgesteld omdat partijen het niet eens konden worden. Dat ging onder meer over het bedrag dat naar onafhankelijke producenten moet gaan. De Kamer gaat eind mei in debat over het voorstel.

De partijen hebben wekenlang onderhandeld over wijzigingen van de wet die zijn ingebracht door VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks en ook in tegenspraak waren met elkaar. Deze zullen worden aangepast zodat een Kamermeerderheid ermee akkoord kan gaan.

Streamingplatforms met een omzet van minimaal 10 miljoen in Nederland moeten 5 procent hiervan in Nederlandse producties steken, luidt het plan van de coalitie. Dat hoeft niet per se om een Nederlandstalige productie te gaan. Fries mag ook. Zelfs een Engelse film is toegestaan, als deze maar een origineel script heeft in het Nederlands en over de cultuur of geschiedenis van het land gaat.

Wegjagen

D66, PvdA en GroenLinks pleitten tijdens een debat over de wet voor een lagere omzetgrens. Daar kon de VVD zich niet in vinden. Die vreesde dat kleine streamingbedrijven hierdoor zouden worden weggejaagd naar het buitenland, waaronder ook nieuwe spelers. Dit voorstel is nu van tafel. De rechtse coalitiepartij gaat wel akkoord met een hoger percentage, ook een wens van links. Aanvankelijk zou het 4,5 procent zijn.

Uit vrees dat Netflix al het vrijgemaakte geld in eigen Nederlandse producties steekt, wilden linkse oppositiepartijen dat 80 procent van het bedrag naar onafhankelijke producenten zou gaan. D66 was hier positief over, maar de VVD zag zo'n verplichting niet zitten. De twee liberale coalitiepartners hebben elkaar op dit vlak ontmoet op 60 procent.

Een ander twistpunt was het type Nederlandse producties waar het geld aan mag worden besteed. In het wetsvoorstel wordt alleen gesproken over films, documentaires of series. Lucille Werner (CDA) vindt dat het geld naar vrijwel elk genre moet kunnen gaan, ook bijvoorbeeld naar comedy of reality-tv. Dit plan stuitte op weerstand van linkse partijen en D66. Werner lijkt met hulp van rechtse oppositiepartijen verzekerd van voldoende steun als ze het plan aanpast: de helft van het geld moet naar films, documentaires en series, de andere helft mag naar elk genre.

Door: ANP

01 december '23 ( 9:24)

Jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam wint nieuwe cultuurprijs

Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein is de eerste winnaar van de nieuwe ELJA Foundation Award voor kunst en cultuur. Dat is bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.