Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Galerie in Sittard eert Toon Hermans met grote expositie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Galerie in Sittard eert Toon Hermans met grote expositie
Galerie Michel Knops in Sittard organiseert van 2 april tot 1 september een grote expositie van het schilderwerk van Toon Hermans. Dat liet de galerie maandag weten. De tentoonstelling bestaat uit negentig doeken.

Cabaretier Toon Hermans (1916-2000) schilderde zijn hele leven, maar exposeerde zijn werk nooit omdat hij het lange tijd puur als hobby beschouwde. Alleen vrienden mochten de doeken zien. Zijn werk kent een grote variatie: van landschappen tot portretten, van stillevens tot abstracte tekeningen.

Pas in 1995 openbaarde Hermans deze kant van hem in het Schilderijenboek, een eigenhandig gekozen selectie van meer dan driehonderd doeken. Galeriehouder Michel Knops heeft uit deze honderden doeken nu een keuze van negentig schilderijen gemaakt. De doeken komen allemaal uit de collectie van de familie Hermans en worden ook te koop aangeboden.

Grootste cabaretiers

Het is overigens niet de eerste keer dat het werk van Hermans wordt geëxposeerd. Eerder gebeurde dit al in onder andere Singer Laren (2001) en de Kunsthal Rotterdam (2006). Ook lagen er plannen voor een permanente expositie van werk van de komiek in Sittard, maar dit idee werd nooit uitgewerkt.

Hermans was de eerste cabaretier in Nederland die urenlang alleen op het toneel stond. Met zijn liedjes en humor werd hij een populair artiest. Samen met cabaretiers Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie na de Tweede Wereldoorlog. Hij stond onder meer 550 maal solo op het podium van Theater Carré in Amsterdam.

Elke drie tot vier jaar wordt nog de Toon Hermans Prijs uitgereikt, voor mensen of organisaties die het erfgoed van Toon Hermans en zijn ideeën conserveren en uitdragen. De prijs ging in december naar Jochem Myjer.

Door: ANP

30 november '23 (10:20)

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media verlaat kabinet voor reisorganisatie

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

30 november '23 ( 9:03)

Jaarlijks korpsconcert Luxor Theater bijgewoond door koning

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in het Luxor Theater in Rotterdam het korpsconcert in het teken van 50-jarig jubileum van de UK/NL Amphibious Force bijgewoond. Het Korps Mariniers deelde op X foto's van de bijeenkomst.

29 november '23 (21:01)

Grootste modeprijs Nederland voor ontwerper Benchellal

Modeontwerper Mohamed Benchellal heeft woensdag in het Rijksmuseum in Amsterdam het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst genomen, dat dit jaar voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Volgens de jury van de belangrijkste modeprijs van Nederland belichaamt Benchellal de toekomst van mode. Het stipendium bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van 50.000 euro, bedoeld voor verdere artistieke en zakelijke ontwikkeling en beschikbaar gesteld door een anonieme schenker.

29 november '23 (10:46)

Culturele instellingen in Den Haag krijgen ruim miljoen euro steun

Gemeente Den Haag gaat de culturele instellingen die in zwaar weer terecht zijn gekomen door de coronapandemie, de inflatie en hoge energieprijzen financieel ondersteunen. In totaal stelt de gemeente hier 1,3 miljoen euro beschikbaar voor. Wethouder Saskia Bruines zegt dat deze ondersteuning moet voorkomen dat instellingen noodgedwongen de deuren moeten sluiten, meldt Omroep West.

29 november '23 ( 9:42)

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 november '23 (11:44)

Stedelijk Museum krijgt volgend jaar weer een beeldentuin

Het Stedelijk Museum krijgt in het najaar van 2024 weer een beeldentuin. Dat maakt het Amsterdamse museum dinsdag bekend. De tuin keert terug op de oorspronkelijke locatie van begin deze eeuw, namelijk op de plek van het huidige entreegebied van het museum.

27 november '23 (10:39)

Bezoekers voor de laatste keer naar het Afrika Museum in Berg en Dal

Dit weekend was de laatste dat het Afrika Museum in Berg en Dal open was. Zondag was de laatste dag dat mensen het museum konden bezoeken. Trouwe bezoekers reageren teleurgesteld op de sluiting, meldt Omroep Gelderland. 

27 november '23 ( 8:59)

Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

24 november '23 (14:41)

Voorlopig kan Cobra Museum openblijven: gemeente springt financieel bij

Het Cobra Museum in Amstelveen is voorlopig gered van faillissement. Het komende jaar krijgt het museum 1,4 miljoen euro van de gemeente om open te blijven. Daarbij moet het museum zich wel aan een aantal voorwaarden houden, meldt NOS.

24 november '23 (13:04)

Politie doet merkwaardige vondst in Rheden: sarcofaag aangetroffen in bushokje

Woensdag heeft de politie een vreemde vondst gedaan. In een bushokje aan de Oranjeweg is een sarcofaag aangetroffen. Er lag niemand in de kist, meldt Omroep Gelderland.