Freek de Jonge: heb mijn werk voor Groningen gedaan
"Wat ik nu zeg, is in de herhaling vallen. Ik heb er eigenlijk niks nieuws over te zeggen", aldus De Jonge, die zich eerder kritisch uitliet over de gaswinning in Groningen. Zo bood de cabaretier, die in Groningen is geboren, in 2017 een petitie aan bij de Tweede Kamer, genaamd Laat Groningen niet zakken. Ook werd een enorm breiwerk aangeboden, dat uit protest tegen de gaswinning in Groningen is gemaakt, en kregen alle Kamerfracties een ingelijst breiwerk. De cabaretier hielp mee met breien.
Daarnaast sprak hij eerder met bewoners, bestuurders, deskundigen en actiegroepen over de aardbevingen, die hij bestempelde als een ramp. Verder liep hij onder meer mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning door de NAM.
Resultaten enquêtecommissie
De enquêtecommissie heeft de hele periode vanaf de eerste gasvondst in Groningen in 1959 in kaart gebracht. Van de bijna 2000 pagina's die het eindrapport met de titel Groningers boven gas telt, gaat veruit het grootste deel over de periode na 2012. De commissie oordeelde in het rapport onder meer dat minister-president Mark Rutte in het gaswinningsdossier "niet het verschil" heeft gemaakt voor de Groningers. "Dat was gezien de voortslepende aard van de schade- en versterkingsproblematiek wel op zijn plek geweest." Ook over de rol van de Tweede Kamer is de commissie kritisch: die heeft "in zestig jaar gaswinning relatief weinig kunnen betekenen voor de Groningers".
Door: ANP