Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer geld naar lokale omroepen, vanaf 2025 ook strengere eisen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Meer geld naar lokale omroepen, vanaf 2025 ook strengere eisen
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) steekt de komende jaren meer geld in lokale omroepen, maar zal hier vanaf 2025 ook strengere eisen aan verbinden. Ze hoopt in dat jaar een nieuw lokaal omroepbestel in te voeren. Onderdeel daarvan is dat veel omroepen moeten fuseren tot financieel sterkere organisaties die een hogere kwaliteit moeten leveren.

Nederland telt momenteel zo'n 240 lokale omroepen en dat moeten er 80 worden. Die moeten bovendien anders worden gefinancierd. Op dit moment ontvangen omroepen geld van gemeenten, uit een fonds dat wordt gevuld door Den Haag. In het nieuwe stelsel moet het geld direct van het kabinet komen.

"Dat geeft omroepen meerjarige zekerheid over hun financiering en een onafhankelijkere positie ten opzichte van gemeenten", schrijft Uslu. Omroepen zullen nog wel een aanvullende bijdrage krijgen van gemeenten.

Toegangscriteria

Het kabinet wil de Mediawet herzien om het lokale omroepstelsel te veranderen. Daar hoort ook bij dat er een nieuwe procedure komt als een organisatie wil worden aangewezen tot lokale omroep voor een gemeente. Uslu geeft nog niet prijs hoe dat er precies uit zal zien, maar het gaat om "duidelijkere, scherpere en beter toetsbare toegangscriteria".

Volgend jaar wordt 15,9 miljoen euro verdeeld onder lokale publieke omroepen om ze te helpen professioneler en onafhankelijker te worden. In 2024 krijgen ze hier een hoger bedrag van 18,9 miljoen euro voor.

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) krijgt in het nieuwe stelsel meer verantwoordelijkheden. De koepelorganisatie zal zorgen voor "sturing en coördinatie tussen de lokale omroepen", aldus de staatssecretaris. Ook zal deze een belangrijk aanspreekpunt worden voor het kabinet.

Door: ANP

13 november '24 ( 9:30)

Kans dat wijziging belastingplan cultuur en sport door Eerste Kamer krijgt "zo goed als nul"

De kans dat het kabinet het belastingplan ongewijzigd door de Eerste Kamer krijgt, is zo goed als nul. De oppositie, nodig voor een meerderheid in de senaat, was al uiterst kritisch op de belastingwetten, maar spreekt zich nu expliciet uit. Alle partijen die nodig zijn voor een meerderheid dreigen tegen het belastingplan te stemmen.

13 november '24 ( 9:20)

Oppositiepartijen doen ultieme poging om btw-verhoging cultuur en sport te weerhouden

Oppositiepartijen doen een ultieme poging om het kabinet ervan te weerhouden de btw op cultuur en sport te verhogen. In een motie vraagt het CDA, met steun van D66, SGP en de ChristenUnie om de verhoging nog niet door te voeren, en bij de voorjaarsnota op zoek te gaan naar een andere manier om het gat in de begroting te vullen. Tijdelijk NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zette de deur hiertoe direct op een kier.

13 november '24 ( 9:05)

Protestactie boekensector tegen verhoging bw breidt uit

De protestactie van de boekensector tegen de voorgenomen btw-verhoging breidt zich verder uit. Veel grote boekwinkels openen hun winkel woensdagochtend later uit protest tegen het voornemen van het kabinet, meldde de Koninklijke Boekverkopersbond (KBB) dinsdagavond aan het ANP. De actie werd aangezwengeld door boekwinkelketen Van der Velde, die in de noordelijke provincies meerdere filialen heeft.

13 november '24 ( 8:55)

Nederlandse Muziekprijs voor accordeonist Vincent van Amsterdam

Accordeonist Vincent van Amsterdam wint de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste prijs voor getalenteerde musici in de klassieke muziek. Dat meldt het Fonds Podiumkunsten, dat de onderscheiding namens het ministerie van OCW toekent.

13 november '24 ( 8:35)

Koningin Máxima in gesprek met jonge cultuurmakers over taboes kunstwereld

Koningin Máxima heeft dinsdag een bezoek gebracht aan het Cultuurfonds in Amsterdam. Ze sprak daar met jonge cultuurmakers over hun werk, hoe dat mensen kan verbinden, maar ook over een "taboe" in de kunstwereld: zakelijk genoeg zijn om geld aan je werk te verdienen.

12 november '24 ( 9:15)

Kritiek op fictieve uitzending NPO: "ongepast"

De fictieve NPO 1-uitzending over een grootschalige stroomuitval heeft op sociale media veel reacties opgeleverd. Sommige mensen zijn kritisch en noemen het zelfs ongepast.

12 november '24 ( 8:35)

Poppodium Paradiso in Amsterdam organiseert slaapstaking

Poppodium Paradiso in Amsterdam organiseert aankomende woensdag een zogenoemde slaapstaking tegen het geweld in Gaza en Libanon. "Bezoekers kunnen de hele nacht blijven of korter langskomen om hun steun te betuigen, met inloop gedurende de hele nacht", aldus Paradiso.

12 november '24 ( 8:30)

Nieuwe presentator van VPRO Vrije Geluiden wordt Anne-Maartje Lemereis

De Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis wordt de nieuwe presentator van VPRO Vrije Geluiden. Lemereis noemt het presenteren van Vrije Geluiden op NPO Klassiek "heel bijzonder".

11 november '24 (15:02)

Worsteling religie en homoseksualiteit onderwerp van nieuwe docu Robbert Rodenburg en Linda Hakeboom

In zijn nieuwe documentaire God, ik ben gay wordt Robbert Rodenburg gevolgd door regisseur Linda Hakeboom in zijn worsteling met religie en homoseksualiteit. De documentaire is op donderdag 12 december om 21.30 uur te zien op NPO 3.

11 november '24 (11:00)

Op nieuwe platform NPO Doc worden alle documentaires publieke omroep gebundeld

Op het nieuwe platform NPO Doc worden vanaf donderdag 14 november alle documentaires van de publieke omroep gebundeld. De lancering vindt plaats tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), dat die dag van start gaat.