Poppodia betwijfelen of zachter geluid helpt tegen gehoorschade

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) betwijfelt of het maatschappelijk probleem van toenemende gehoorschade kan worden opgelost door het geluidsniveau in hun deel van de sector omlaag te brengen. Dat zegt directeur Berend Schans in reactie op het advies van de Gezondheidsraad dat woensdag is verschenen. De Gezondheidsraad stelde dat muziek nog maar tot maximaal 100 decibel moet worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken.

Schans wijst erop dat ook kinderen last hebben van gehoorschade. "Die gehoorschade die bij 8-, 9-jarigen wordt vastgesteld komt niet door ons." Hij zou liever zien dat het probleem breder wordt aangepakt bijvoorbeeld door campagnes, zoals die er ook zijn tegen mobiel bellen achter het stuur of tegen het drinken van alcohol voor mensen jonger dan 18 jaar.

Schans voegt daaraan toe dat ook een lager geluidsniveau niet zonder risico is. "Er zou een soort sfeer kunnen ontstaan waarbij de bezoeker denkt: het is nu veilig dus ik heb geen gehoorbescherming nodig. Met als gevolg dat ze alsnog risico lopen."

Door: ANP