Hermitage Amsterdam denkt na over nieuwe invulling voor in de toekomst

Museum De Hermitage in Amsterdam ontving in de topjaren zo’n 500.000 bezoekers. Door de coronacrisis kwamen er al minder bezoekers naar het museum en begin dit jaar werd ook nog de samenwerking met de Russische Hermitage opgezegd. De locatie moet nu op zoek naar een nieuwe invulling voor in de toekomst. Dat meldt Pretwerk. 

De Hermitage in Amsterdam maakte vroeger altijd dankbaar gebruik van de samenwerking met Rusland. De collectie in Rusland was ook altijd erg groot dat zij meer dan voldoende over hadden om daarmee de zalen in Amsterdam te vullen. Begin dit jaar werd de samenwerking met Rusland opgezegd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Bijzondere bruikleen 

Door het opzeggen van deze samenwerking zit de Hermitage nu in een lastig parket. De stukken uit de laatste tentoonstelling zijn terug naar Rusland. Bevriende musea zoals het Rijksmuseum en het Mauritshuis helpen het museum met bijzondere bruikleen zodat het museum open kan blijven voor publiek. 

Culturele ontmoetingsplek 

De Hermitage Amsterdam ontvangt van de VriendenLoterij een bijdrage van 569.050 euro. Van dat geld wordt de tuin van het museum drie jaar lang in de winter omgetoverd tot een culturele ontmoetingsplek voor jong en oud. 

Het Winterfestival 

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij vindt het mooi om te zien dat musea in Nederland de Hermitage in Amsterdam op verschillende manieren helpen om het publiek te trekken. “Het Winterfestival aan de Amstel is een goed voorbeeld van de manier waarop het museum zich ontwikkelt voor de toekomst.”

Door: Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk