Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling vertelt het omstreden verhaal van Molukkers in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Van 8 tot 30 maart is het mogelijk om de reizende tentoonstelling over de geschiedenis van Molukkers in Nederland te bezoeken. In zes containers is het chronologische verloop van hun verhaal ditmaal te bewonderen op het plein van Scholengemeenschap de Breul in Zeist. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

In 2022 is het 45 jaar geleden dat de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Molukse radicalen hadden een trein gekaapt met traumatische gevolgen. In de jaren vijftig had de Nederlandse overheid belooft dat Molukkers na hun verblijf terug konden keren naar Indonesië met de garantie van een eigen staat. Tijdens hun mensonterende verblijf, in onder andere voormalig concentratiekamp Vught, kwamen velen erachter dat de Nederlandse regering de belofte niet na zou komen. Indonesiërs mochten geen Nederlands burger worden en werden doelbewust buiten de samenleving gehouden. De daaropvolgende generatie die opgroeide in de jaren zeventig was daarom uit op radicale vergelding.  

Escalatie  

De treinkaping was een gewapende actie waarbij de Nederlandse regering uiteindelijk mariniers heeft ingezet om de kapers uit te schakelen. Het kwam hierbij tot een gewelddadige escalatie waarbij de treinkapers werden gedood. Nederlandse rapporten uit de jaren zeventig noemden dat er geen schot was gelost op een kaper die zich niet door middel van een vuurwapen verzette. Recentelijk historisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit onwaar is.

Boek als inspiratie 

De auteur van het boek waar de tentoonstelling op gebaseerd is groeide zelf op in een kampbarak. Voor de tentoonstelling zijn extra bronnen geleverd die een verhelderend beeld geven van de situatie waarin zo’n 75.000 Nederlandse Molukkers verkeerden. Het betreft een bijzondere brief aan twee vriendinnen die de treinkaping niet overleefden. 

De tentoonstelling vraagt aandacht voor de bijzonder geschiedenis van de Molukse bevolking. Ondanks hun historische trouw aan de Nederlandse regering hebben zij zelden op wederzijdse ondersteuning kunnen rekenen. 

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker

08 mei '24 (10:40)

Beeld & Geluid vindt verloren afleveringen serie Hamelen terug

Beeld & Geluid heeft vier afleveringen van de populaire jeugdserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? teruggevonden. Het instituut spreekt van "een unieke vondst van historische waarde, want hiermee is de serie weer compleet en veiliggesteld voor de toekomst". De gevonden afleveringen worden momenteel door Beeld & Geluid gedigitaliseerd.

08 mei '24 ( 9:20)

Serie over Marianne Vaatstra: 'Akelig actueel'

Regisseur Michiel van Erp en producent Pupkin Film hebben een serie gemaakt die is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra. Het zesdelige drama Een van ons gaat dit najaar in premiere op CANAL+. Het is de eerste Nederlandse 'original' van de streamingservice.

08 mei '24 ( 9:06)

Carrie ten Napel maakt vooravondshow op vrijdag bij NPO 1

Carrie ten Napel gaat vanaf dit najaar op vrijdag de vooravondshow van NPO 1 maken. Dat heeft Omroep MAX bevestigd na berichtgeving van het AD.

08 mei '24 ( 8:42)

KRO-NCRV maakt documentaire en podcast over impact MH17-ramp

KRO-NCRV komt binnenkort met De echo van MH17, een vierdelige documentaireserie waarin nabestaanden en betrokken professionals vertellen over de afgelopen tien jaar sinds het neerhalen van MH17. Onder meer demissionair premier Mark Rutte heeft aan de serie meegewerkt, maakte de omroep woensdag bekend.

07 mei '24 ( 8:52)

Al 50.000 kaarten verkocht voor Mamma Mia! The Party

Met nog bijna vijf maanden tot aan de première van Mamma Mia! The Party in de Schiecentrale in Rotterdam zijn er al 50.000 kaarten voor de show verkocht.

07 mei '24 ( 8:42)

Boek Joe Speedboot gratis verspreid voor Heel Nederland Leest

De bestseller Joe Speedboot wordt de hele maand november gratis verspreid om het lezen te bevorderen. De roman van Tommy Wieringa is door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) gekozen als het centrale boek van de 19e editie van de bibliotheekcampagne Heel Nederland Leest, een actie om mensen samen te brengen door hetzelfde boek te lezen.

06 mei '24 (14:43)

Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

In het Noord-Hollandse Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 vermist is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken voor haar en voor misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die veel aandacht heeft besteed aan haar verdwijning. Dat meldt de gemeente maandag.

06 mei '24 (11:17)

De 'afgeschoren baard' van de Domtoren staat straks weer op zijn gezicht

Als je vandaag in Utrecht bent, let dan goed op de Domtoren in het centrum van de stad. De vier wijzerplaten van de klok in de toren worden na vijf jaar weer teruggeplaatst. Die zijn weggehaald in 2019 voor een opknapbeurt. Het belooft een flinke klus te worden, meldt RTV Utrecht. 

06 mei '24 ( 9:07)

Ilja Gort brengt nieuwe roman uit over wijnvervalsingen

Ilja Gort komt op 16 mei met een nieuwe roman. In De Flessentrekker duikt de auteur in de wereld van de wijnvervalsingen, maakte uitgeverij Gort Publishers maandag bekend. Het boek is volgens de auteur losjes geïnspireerd op een aantal bekende wijnfraudezaken.

02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.