Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tentoonstelling over Maria Magdalena vroeger en nu

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Museum Catharijneconvent in Utrecht opent vrijdag een grote kunsthistorische tentoonstelling over Maria Magdalena, een van de meest besproken figuren uit het Nieuwe Testament. Ze zou Jezus Christus hebben gevolgd en getuige zijn geweest van zijn kruisiging én hem hebben getroffen direct na zijn verrijzenis. In de loop der eeuwen is er van alles aan haar toegedicht: ze zou een bekeerde zondares zijn geweest, maar misschien ook Jezus' partner.

Maria Magdalena spreekt nog steeds tot de verbeelding van velen, op heel verschillende manieren. Het Vaticaan heeft de Bijbelse rol van Maria Magdalena nog in 2016 opgewaardeerd en haar gelijkgesteld aan de apostelen. En in 2003 kreeg ze een bijzondere rol in De Da Vinci-code, de wereldwijde bestseller van de Amerikaan Dan Brown.

"Ze belichaamt vele thema’s, zoals vrouwelijk leiderschap, lichamelijkheid, beeldvorming en gendergelijkheid", zegt het museum. "En lang voor de feministische golven, werd er al ongenoegen uitgesproken over het feit dat Maria Magdalena onjuist werd behandeld omdat ze een vrouw was."

Actueler dan ooit

Met bruiklenen en eigen stukken wil het museum laten zien hoe beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen ontwikkelde. Kunstenaars laten zich al eeuwen zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot kunstenares Marlene Dumas en fotograaf David LaChapelle. De oudste verbeelding van Maria Magdalena op de tentoonstelling is uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk werd eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven.

Een tentoonstelling over Maria Magdalena past helemaal in de huidige tijd, vindt het museum. "Maria Magdalena is actueler dan ooit, in een tijd waarin vrouwen steeds vaker hun stem laten horen, hun plek op het wereldtoneel opeisen en die plek bovendien zelf willen vormgeven. In deze tijdgeest kreeg Maria Magdalena niet alleen in de Rooms-Katholieke Kerk een upgrade. Ook daarbuiten is ze bij uitstek het symbool van vrouwen wier getuigenis eerder niet werd geloofd, maar die steeds vaker serieus worden genomen. En die bovendien, ondanks alle negatieve connotaties, hun vrouwelijkheid en seksualiteit omarmen."

Maria Magdalena gaat duren tot begin volgend jaar. Een tentoonstelling over Jezus' moeder, Maria, trok in 2017 80.000 belangstellenden naar hetzelfde museum.

Door: ANP

21 januari '25 (12:03)

Twee bekende namen toegevoegd aan cabaretmarathon in Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam organiseert op zondag 25 mei een cabaretmarathon. Ruim twintig cabaretiers spelen 750 minuten aaneengesloten in het theater. Aanleiding hiervoor is het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

21 januari '25 ( 8:18)

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie

Jörgen Tjon A Fong stopt als directeur van De Kleine Komedie. Dat heeft het Amsterdamse theater maandag gemeld. Tjon A Fong stapt over naar Omroep MAX, waar hij crossmediaal eindredacteur wordt.

20 januari '25 (14:03)

Tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 in Museum Cobra verlengd

De tentoonstelling Jeroen Krabbé 80 - 8 Decennia in beeld in Museum Cobra is verlengd. Zo meldt Museum Cobra. De tentoonstelling in Amstelveen is tot 23 maart verlengd.

20 januari '25 ( 9:55)

Halina Reijn vindt winnen van Rutger Hauer Award "heel eervol"

Halina Reijn vindt het "heel eervol" dat zij zondag de Rutger Hauer Award in ontvangst heeft mogen nemen. Dat zei de regisseur voor de camera van Shownieuws, dat in Amsterdam bij de uitreiking aanwezig was. Reijn gooit momenteel hoge ogen in het buitenland met haar Amerikaanse speelfilm Babygirl.

20 januari '25 ( 9:49)

Nederland geeft koloniale schatten terug aan Ysleta del Sur Pueblo

Zeven objecten uit de Rijkscollectie in het Wereldmuseum keren terug naar hun rechtmatige eigenaren, de Ysleta del Sur Pueblo, een inheemse natie uit Texas. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besluit dit na een advies van de Commissie Koloniale Collecties. De objecten, waaronder een schild en muziekinstrumenten, zijn ooit onder dubieuze omstandigheden naar Nederland gehaald. Dit meldt Rijksoverheid.

20 januari '25 ( 9:35)

Popprijs 2024 gewonnen door Roxy Dekker

Roxy Dekker heeft de Popprijs 2024 gewonnen. De zangeres kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt op het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen.

20 januari '25 ( 9:25)

Extra uitzendingen NOS-journaal vanwege bestand in Gaza

Vanwege de berichtgeving over het bestand in Gaza, zendt NPO 1 zondag extra NOS-journaals uit. De extra edities van het journaal worden om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.10 uur uitgezonden op NPO 1.

20 januari '25 ( 9:20)

Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 voor Mula B

Mula B heeft zaterdag tijdens Eurosonic Noorderslag het Cultuurfonds Pop Stipendium 2025 in ontvangst genomen. De winnaar van deze belangrijke popprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro. Het is de bedoeling dat het geldbedrag wordt gebruikt om een volgende stap in een muziekcarrière te zetten.

20 januari '25 ( 8:55)

Relatiebreuk inspiratie voor vijfde plaat S10

Een jaar geleden werd S10 weer vrijgezel: voor haar een belangrijke inspiratiebron voor een nieuw album. Op haar vijfde plaat Mijn haren ruiken naar vuur vertelt de 24-jarige zangeres over onzekerheid in de liefde, maar ook over hoe vrij ze zich nu voelt. "De plaat is op een donker moment begonnen, want een week voor het maken ging mijn relatie uit", vertelt ze aan het ANP. "Maar ik herken nu wel: ik vind het moeilijk te committen aan een album én aan een relatie tegelijkertijd."

20 januari '25 ( 8:40)

Eind januari afscheid in Hilversum van Willem van Kooten

Vrienden, collega's en andere genodigden kunnen op vrijdag 31 januari in Hilversum afscheid nemen van Willem van Kooten. De radiopionier overleed op 3 januari op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Faro in Portugal.