Normal_rss_entry-313781

Theaters en bioscopen zijn blij dat de versoepelingen doorzetten en er eerder dan gepland meer mensen in een zaal mogen worden toegelaten. Maar wil de theater- en bioscoopsector echt baat hebben bij de versoepelingen, dan moet volgens hen de 1,5 meterregel worden losgelaten.

Maandag werd bekend dat het kabinet de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen op zaterdag 26 juni in plaats van op woensdag 30 juni wil doorvoeren. Dat betekent voor de bioscopen en theaters honderd in plaats van vijftig mensen per zaal.

"Vijftig bezoekers per zaal was kostendekkend maar we zijn heel blij dat er nu aanmerkelijk meer mensen naar binnen mogen. Hoe eerder, hoe beter", reageert Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF tegen het ANP.

Volgens hem hebben vooral de grotere zalen baat bij de versoepelingen. Dan gaat het om zalen met 250 tot 500 stoelen, waarvan er in Nederland ruim honderd zijn. "Maar wil het merendeel van de zalen er wat aan hebben, dan moet de 1,5 meter worden losgelaten", zegt Nolthenius die uitgaat van een totaal van bijna duizend bioscoopzalen.

Ook voor de meeste theaters is de 1,5 meterregel de grootste beperking. De meeste voorstellingen zijn vooralsnog niet rendabel te maken, zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten. "Sommigen kunnen de gok nemen om alvast voorstellingen op te starten in de hoop dat de beperkingen er snel afgaan, maar de meesten zitten met een duivels dilemma." Het blijft volgens hem wachten tot alle beperkingen voorbij zijn.

Door: ANP