Normal_rss_entry-312483

Harry Potter-acteur Tom Felton, die in de hitreeks de rol van Draco Malfoy vertolkte, was zaterdag aanwezig bij heropening van bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Felton was zaterdagochtend aanwezig bij de eerste vertoning van de Nederlandse film De Slag om de Schelde waar hij een hoofdrol in vertolkt. Ook de andere acteurs en belangrijkste crewleden zijn aanwezig.

De film van regisseur Matthijs van Heijningen vertelt het verhaal over de grootste veldslag die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied plaatsvond. De slag vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland, toen de nazi’s de zeearm richting Antwerpen afsloten om de toevoer van voorraden naar de geallieerde legers af te sluiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton.

De Slag om de Schelde zou eerst uitgaan in december en moest de kersthit van 2020 worden. Maar toen sloten, een dag na de première, alle bioscopen vanwege de coronalockdown. De voorverkoop van tickets voor De Slag om de Schelde gaat heel hard; er zijn er al vele tienduizenden verkocht. Bij alle grote bioscoopconcerns is het de best verkochte titel op dit moment.

De makers hebben gekozen voor Tuschinski in Amsterdam omdat dit theater onlangs door buitenlandse critici werd verkozen tot mooiste bioscoop ter wereld. Het pand, opgericht door cultureel ondernemer Abraham Tuschinski (1886-1942), viert in oktober haar honderdste verjaardag. Het gebouw geldt als architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco.

Door: ANP