Normal_rss_entry-310412

De Nederlandse bioscopen en filmtheaters willen zo snel mogelijk weer open. Dat schrijft brancheorganisatie NVBF vrijdag in een open brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer. "Er is geen reden meer om daar nog te lang mee te wachten nu de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen", vinden de bioscopen.

De bioscopen zijn keihard getroffen het afgelopen jaar, stelt de sector. De theaters waren het afgelopen jaar meer dan twee derde van de tijd dicht. De rest van de periode mocht een bepekt aantal bezoekers worden ontvangen. Gezien deze gegevens is het maximumaantal bezoekers van dertig mensen per filmzaal niet toereikend, aldus de filmsector.

De theaters pleiten voor een maximum van vijftig bezoekers. "Dit is verantwoord", stellen zij. In de bioscopen is het afgelopen jaar, door een streng protocol, nog geen enkele coronabesmetting geregistreerd.

In de cultuursector is de afgelopen weken veel kwaad bloed gezet met opmerkingen die vooral coronaminister Hugo de Jonge maakte. Hij stelde onder meer dat mensen maar een dvd'tje moesten opzetten als zij cultuur wilden ervaren in deze tijd. Ook stuit het veel makers tegen de borst dat de cultuursector maar zelden aan bod kwam tijdens de coronapersconferenties, nog minder dan bijvoorbeeld sekswerkers.

Door: ANP